Na gradskom groblju pod Haldom održan pomen za sahranjene osobe

Služenjem parastosa, mise i molitve na starom gradskom groblju pod Haldom u Zenici, danas je u organizaciji Župnog ureda Sv. Ilija održan pomen za osobe sahranjene na ovom groblju.

Gradsko groblje pod Haldom je groblje koje je smješteno u krugu rudnika i zadnji ukop se desio 1965.godine. Kako nam je rekao Fra. Marko Kepić, groblje je bilo dosta zapušteno i ove godine je poprilično uređeno, zahvaljajući privatnicima Borisu Pejčinoviću i Mladenu Periću. Na ovom groblju su se ukopavali katolici i pravoslavci, ali i veliki broj stranaca. Zadnji sprovod na ovom groblju se desio 1965. godine i tada je ukopana jedna gospođa Rozalija, te od tada ovo groblje se više ne spominje. Danas su tu da se sjete svih onih koji su u ovom groblju ukopani.

“Lijepo je što su se ljudi sjetili i očistili ovo groblje i ove istorije zeničke. Pravoslavni dio na ovom groblju se zove „Kužno groblje“, a tako je i zapisano. Vjerovatno nekad otvoreno u nekoj nevolji ili nekoj pošasti kuge u istoriji. Ono što se može vidjeti na preostalim spomenicima sa krstovima jeste da su osobe sahranjivane negdje od 1915. do 1920. godine”, kazao je za naš medij Zenički paroh Marko Maleš. (E.S.)