Druga faza izgradnje vodovodnog sistema u Podbrežju

Danas počinju radovi na izgradnji druge faze vodovodnog sistema „Podbrežje“.

U toku 2021. godine Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacije“ realizovalo je prvu fazu izgradnje ovog vodovodnog sistema, što je podrazumijevalo polaganje cjevovoda u ulici Marka Rajića kao i dijela cjevovoda u naselju Kondžilo. U okviru druge faze planira se izgradnja jedne pumpne stanice kao i potisnutog cjevovoda u dužini od oko 1000 metara, čime će se omogućiti snabdjevanje vodom stanovništva u gornjem dijelu naselja Podbrežje i u naselju Kondžilo.

“Studijom izvodljivosti iz 2012. godine, koju je izradio konsultantski konzorcij Dorch/Heis, vodovodni sistem „ Podbrežje“ je definisan kao jedan od primarnih projekata proširenja gradske vodovodne mreže u srednjoročnom periodu pa je tako u okviru ovog sistema planirana izgradnja jedne pumpne stanice i oko 2 800 metara potisnih i distributivnih cjevovoda različitih profila”, kazao je Emir Pašalić, direktor JP „VIK“ Zenica.

Radove je danas obišao i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice koji je još jednom ukazao na važnost rješavanja ovakvih projekata koji doprinose poboljšanju uslova života na području Zenice.

“Ja sam pristalica da svim građanima Zenice omogućimo sve od vode i kanalizacije do puteva. Ovo je jedan problem s kojim su se suočavali građani ovog kraja. Prošle godine završena je prva faza, a sada nastavljamo sa radovima. Završetkom projekta građani Podbrežja imat će redovno i kvalitetno snabdjevanje pitkom vodom kako je to trebalo već odavno da bude”, kazao je između ostalog Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Ukupna vrijednost investicije se procjenjuje na 420 hiljada konvertibilnih maraka, a sve radove će finansirati Javno preduzeće Vodovod i kanalizacije. Završetak projekta se očekuje do kraja ljeta. (B.D.)