Grad Zenica najznačajniji partner trećeg “Zeničkog noćnog cenera”

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“, odnosno Sekcije „Zenica trči“ provodi završne aktivnosti na realizaciji trećeg „Zeničkog noćnog cenera“. Sama utrka je planirana 14. maja s početkom u 20,00 sati, a startna pozicija je smještena na centralnom gradskom trgu (Trg Alije Izetbegovića).

Utrka je međunarodnog karaktera i trči se dva i po kruga u dužini od 10 kilometara, kroz najljepše dijelove grada. Staza je ravna i idealna za postizanje ličnih rekorda, certifikovana od strane Asocijacije za maratone i utrke na duge staze (AIMS), što znači da se nalazi na popisu međunarodno priznatih staza.

Za ovogodišnju trku je prijavljeno preko 400 trkača i trkačica iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, ali i iz Njemačke, Austrije, Turske, Sjedinjenih Američkih Država i Finske.

Treće izdanje utrke je posvećeno Povelji Kulina bana, dokumentu nemjerljive diplomatske vrijednosti, dok je vizija utrke PROCVAT, s ciljem afirmacije trčanja i sporta u gradu Zenica.

Medalju „Povelja Kulina bana“ dobit će svi učesnici trke, a novčane nagrade su osigurane za prva četiri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji.

Za najmlađe ljubitelje trčanja i ove će godine biti realizovana utrka „TRKi i mala raja“. Pravo učešća će imati 120 djevojčica i dječaka do 14 godina i oni će biti podijeljeni u tri grupe (I grupa od 6 do 10 godina, II grupa od 11 do 14 godina i III grupa mame sa bebama u kolicima i djeca mlađa od 6 godina). TRKi će na Trgu potrčati s malom rajom u 18,00 sati.

Najbrži i najmlađi Zeničanin i najbrža i najmlađa Zeničanka dobit će posebne poklone sponzora.

Kao i prethodne dvije, Grad Zenica će podržati i treću trku „Zeničkog noćnog cenera“.

Grad Zenica jedan je od najznačajnijih partnera i prijatelja trčanja na ovom projektu. Gradske službe poduzele su odgovarajuće aktivnosti kako bi realizacija naše utrke i ovaj put bila na zavidnom nivou. Pružanjem partnerske ruke, Gradska uprava Zenica na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Fuadom Kasumovićem još jednom je pokazala da podržava projekte koji doprinose promociji zdravih životnih navika, kao i uopšte promociji grada Zenice“, kazala je Naila Muratović Šogolj, PR menadžerica projekta.

Izvor: zenica.ba