Muzej grada Zenice bogatiji za još jedno izdanje edicije Muzejski vodiči

Muzej grada Zenice bogatiji je za još jedno izdanje edicije Muzejski vodiči. Nedavno je objavljen Vodič kroz zbirku savremenih medija 20. stoljeća Muzeja grada Zenice autora Adnadina Jašarevića.

Muzejska zbirka medija 20. stoljeća zamišljena je kao kolekcija savremene umjetnosti koja prati različite medijske forme u cilju rekonstruisanja vremena iz kojeg potiče sačuvani materijal. Zbirka medija baštini vrijedno bosanskohercegovačko nasljeđe koje čine eksponati koje je Muzej grada Zenice otkupio ili dobio na poklon od sugrađana. “Kao i sama postavka tako i ovaj vodič nastoji predstaviti historiju Zenice sa refleksijama na aparate koje smo koristili, na prva kina, najznačajnije fotografe kao i filmske radnike. Riječ je o malom svjedočanstvu o Zenici”, kazao je Adnandin Jašarević, autor Vodiča i direktor Muzeja grada Zenice.

Ovaj vodič je osmišljen da predstavi najznačajnije predmete koji su izloženi u kolekcijama koje Muzej posjeduje. “Tako se ovdje može vidjeti kamera kojom je snimano hapšenje Gavrila Prncipa nakon atentata u Sarajevu, kamere pokojnog Vlade Mijatovića kojom su snimani rudari u rudnicima širom Jugoslavije, a tu su skoro zaboravljeni aparati poput Kosmaja, prvog koji je proizveden u Jugoslaviji, gramofona Kolumbija i mnogi drugi”, dodao je Jašarević.

Podijeljena u tri kolekcije muzejska zbirka obuhvata tradicionalne medije počev od fotoaparata i fotografija, zatim radio-aparata, magnetofona i kasetofona, pa sve do kamera, video rekordera, televizora, projektora, filmova i filmskih plakata. Štampanje Vodiča kroz zbirku savremenih medija 20.stoljeća Muzeja grada Zenice pomogli su Grad Zenica i Vlada zeničko dobojskog kantona.(B.D.)