Danas u Zenici obilježen Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan, praznik radosti i veselja, a ispunjen je i brojnim običajima.

Romsko udruženje “Romaneasva” osnovano je 2021. godine i danas je uz prigodno slavlje obilježilo ovaj praznik u naselju Babina Rijeka.

“Romi koji su blizu jezera, izvora, rijeka na Đurđevdanski uranak obavljaju ritual kupanja i umivanja. Tim činom odbacuju se sve negativnosti koje su se desile u protekloj godini, a u isto vrijeme se poželi više zdravlja i sreće za sve Rome”, ističe Ramiz Šuvalić, predsjednik Udruženja “Romaneasva”.

Na ovaj dan, Romi se svečano odijevaju, ukrašavaju svoje domove, a onda uz muziku slave praznik. O položaju  Roma u našem gradu nešto više nam je rekao vijećnik ispred nacionalnih manjina u GV Zenica, Osman Šuvalić. On navodi da se bore sa dva problema, a to su zdravstveno osiguranje i obrazovanje, no nadaju se obećanoj pomoći od strane gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića.

U Američkom kutku Gradske biblioteke Zenica, povodom Đurđevdana govorio je predstavnik Centra za majke „UTJEHA“, Salko Musić.

Predstavnici ovih udruženja iskoristili su priliku da svim Romima u BiH, ali i šire čestitaju praznik, te požele zdravlje, sreću i veselje. (A.K.)