Zenica: Potpisani ugovori sa boračkim organizacijama za realizaciju 22 projekta

Nastavljajući praksu koja je uvedena prije pet godina da se sredstva namjenjena boračkim udruženjima dijele po projektima, Služba za boračko-invalidsku zaštitu Grada Zenica raspisala je 15. marta Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga.

Nakon završene procedure i odabira projekata šef Službe Armin Mujkić danas je sa predstavnicima 12 boračkih organizacija potpisao ugovore za 22 projekta. Sredstva po odobrenom projektu kreću se od 1.000 maraka minimalno do 7.000 maraka maksimalno. Za ove namjene izdvojeno je 86.396 maraka.
“Prijavljena su 24 projekta od 14 organizacija, udruženja i udruga koja okupljaju boračku populaciju nastalu u periodu 1992. – 1995. godina. Dva projekta od dvije organizacije nisu bila validna. Imamo dosta kvalitetne projekte i zbog toga smo podjelili 13.000 maraka više sredstava. Imamo projekte koji tretiraju historiju, sport, socijalnu zaštitu”, kaže Armin Mujkić, šef Službe za boračko -invalidsku zaštitu.
Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” dobila je sredstva za projekat edukacije djece.
“Želim da se zahvalim gradonačelniku, Gradskom vijeću, šefu Službe gospodinu Mujkiću što su nastavili sa javnim pozivima u kojima mi iz boračkih udruženja imamo priliku da afirmišemo, objašnjavamo, odnosno da dokumentujemo historiju kada je u pitanju oslobodilačka borba 1992. – 1995. godina. Što se našeg projekta tiče mi nastojimo da odvedemo djecu ne neko od stratišta i da na tim mjestima objašnjavamo historiju iz oslobodilačkog rata. Sutra nas neće biti, neće imati ko da govori šta je to bilo u ratu 1992. – 1995. godina”, kaže Tahir Šabić, predsejdnik JOB Unija veterana Zenica.
Na ovaj način Gradska uprava, odnosno Služba za boračko-invalidsku zaštitu nastavila je sa transparentnim trošenjem sredstava namjenjenih boračkim kategorijama.  (N.G.)