Obilježena Noć tvrđava

FOTO: Zenicainfo.ba

Noć tvrđava je manifestacija regionalnog karaktera, a ove godine se obilježava u četrdeset gradova u tri države. Na tvrđavi Vranduk upriličena je ova manifestacija.

Noć tvrđava obilježava se u četrdeset gradova u tri države: u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Duh srednjeg vijeka se danas vratio na tvrđavu Vranduk. Danas je upriličeno i svečano otvorenje srednjovjekovnog trgovišta.

Ovom prilikom, svečano otvaramo srednjovjekovno trgovište kojim smo upotpunili ambijent tvrđave Vranduk. Ona direktno naslanja na kuhinju, srednovjekovnu također u maloj kuli i objedavaonicu u velikoj i tako smo zatvorili krug“, izjavio je za Zenicainfo.ba Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica.

Adnadin Jašarević

Posjetoci su se danas mogli vratiti u  srednjovjekovnu prošlost i na taj način upoznati se sa bogatom historijom  i igrama koje su se tada igrale.

Za puk povlačenje konopca, utrke u vreći, nabacivanje potkove, takozvane karike na marike, a poneko će završiti na stubu srama. Što se tiče vlastele, oni su se više zabavljali viteškim igrama. Danas ćemo imati okršaj mačem, znači između vitezova. Inače, što se tiče viteških igara, praktircirali su u srednjem vijeku tri vrste borbi: mačem, kopljem i dvoboj vitezova na konju“, dodaje direktor Muzeja grada Zenica.

Muzej grada Zenice već 15 godina njeguje ovakve programe pod motom “Tragovima bosanskog kraljevstva” jer je to sjajan način za obnavljanje naše prošlosti kako bi se ujedno sačuvala i od zaborava. (A. S.)