Održan 13. Zenica Meetup

Dijaspora iz Zenice prisustvovala je još jednom zeničkom meetup-u, koji se upriličio u utorak, 26. aprila ove godine. Ovaj događaj, kao što je to uobičajeno, podržala je i Gradska uprava Zenica.

Sumiranje prethodnih aktivnosti

Bila je ovo prilika da se zenička dijaspora upozna s događajima koje je i-dijaspora, u saradnji sa partnerima, organizirala u prethodnom periodu. Jedan od njih je i eko trka, koja je u martu, na zeničkom izletištu Smetovi, okupila oko 170 učesnika, iz 12 zemalja regije i svijeta. Učesnici meetup-a zaključili su da je sama trka ogroman zenički potencijal, a ujedno i svojevrsni brend grada, te da se u ovaj događaj svakako vrijedi ulagati i u budućnosti.

“Itekako smo ponosni na činjenicu da je i Gradska uprava Zenica sudjelovala u organiziranju ovog događaja. Zahvaljujući i-dijaspori, ali i svim drugim organizacijama, institucijama, udruženjima, kao i pojedincima, Zenica je dobila svjetsku promociju. Naredne godine, svi zajedno, trudit ćemo se da sam događaj još više unaprijedimo, te da u Zenicu dovedemo još veći broj ljudi”, kazala je Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i investicije Grada.

Planovi za budućnost

Učesnicima meetup-a predstavnik i-dijaspore, Safet Kubat, govorio je o planiranim aktivnostima, a fokus je, ovaj put, stavljen na inžinjerske nauke poput IT -a i robotike. Govoreći o informacionim tehnologijama i zeničkom potencijalu, kada je ova plodonosna grana u pitanju, istaknuto je da je u planu organizacija dvodnevnog festivala “Unlimited”, koji će biti spoj digitalizacije, IT-a i zelene transformacije. O samom događaju zainteresirani će biti informisani na idućem meetup-u.

Učesnici su se zainteresirali i za Svjetsku robotsku olimpijadu (za Bosnu i Hercegovinu), čiji je početak planiran za 18. juni ove godine. Naime, riječ je o nacionalnoj olimpijadi koja će se upriličiti za mlađe uzraste u Zenici, a čiji je organizator zenički Univerzitet. Državno takmičenje upriličit će se u zeničkoj Areni, u kojoj će se okupiti oko 100 takmičara, trenera, sudija i volontera. Najbolje ekipe iz tri dobne skupine će se plasirati na svjetsko takmičenje WRO, koje će se održati od 17- 19.11.2022. godine u Dortumundu.

O ovoj, ali i o drugim temama govorit ćemo i u maju, kada je na redu novi susret sa dijasporom.

https://www.i-platform.ch/bhs