Radnički neposluh rudara Stare jame RMU Zenica

Elbedin Avdić, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica

Rudari Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica od jučer popodne nisu ušli u jamu, a to su odbili i oni koju su jutros trebali u prvu smjenu.

Prema informacijama koje smo dobili, nezadovoljstvo rudara proizašlo je iz odnosa između administracije kompanije i banaka. Dva mjeseca zaredom rudarima nisu isplaćene plate u punom iznosu. Knjigovodstvo kompanije putem platne liste “odbilo” je rate za kredite, koje potom nisu odmah upućene bankama. Kada je izvršena uplata plata na račune, banka je ponovo skinula iznos u visini tih rata kredita. Tako da su radnici “duplo oštećeni”. Na pitanje do kada će trajati radnički neposluh, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica, Elvedin Avdić, odgovara:

„Pa ne znam, dok uplate ove rate. Tako su ljudi rekli. Neće sići u jame dok se ne isplate rate i dok im se ne vrate njihove pare na račune. Faktički, četiri puta su ljudima odbijene dvije rate kredita. Sramota je da se na ovako teškom vremenu ovo radi rudarima koji su radili i u pandemiji i koji nikada nisu stali.“

Za sada nema informacija iz uprave kada će ovaj administaritvni problem biti otklonjen.(A.K.)