Obilježavanje Dana civilnih žrtava rata grada Zenica

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici obilježen je 19. april, Dan civilnih žrtava rata grada Zenica.

Na današnji dan prije 29 godina od granata ispaljenih s položaja Hrvatskog vijeća obrane ubijeno je 15, a lakše i teže ranjeno 50 civila u centru.

“19. aprila 1993. oko podneva, kada je od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a pozicioniranim kod Putičeva, 16 kilometara zapadno od Zenice, poginulo je i ranjeno više civila u trenutku velike gužve. U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dvije do tri hiljade ljudi. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice. Današnjem obilježavanju su se odazvali udruženja proistekla iz odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95, zatim političke stranke i subjekti, te delegacija Grada Zenice. Iako je poznato da je projektil došao sa položaja HVO -a, za ovo nedjelo još niko nije procesuiran pred pravosudnim institucijama u Hagu ili BiH”, kazao je za naš medij Vernes Menzilović, predsjednik komisije za obilježavanje značajnih datuma, ličnosti i događaja Zenice. (E.S.)