Za uspješnu i produktivnu sedmicu: Šest stvari koje biste trebali raditi nedjeljom

Kada razmišljate o savršenoj nedjelji, vjerovatno vam prvo na pamet padaju spavanje, odlazak u šetnju, dobra klopa i gledanje Netflixa. Nažalost, nekada se ni tako ne uspijevamo odmoriti jer dešava se da nas posao i obaveze ne napuštaju u onom najbitnijem – mislima.

Ponekad je potrebno isključiti se od svega i pružiti tijelu, a najviše mozgu, potreban odmor. U užurbanoj svakodnevnici i obavezama, to je ponekad nemoguće te se vrlo često zna desiti da i slobodne trenutke provodimo misleći o poslu.

Ipak, na kraju jedne sedmice vrlo je važno znati kada stati i napuniti baterije za onu koja nam tek predstoji. Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da budete odmorniji, produktivniji i spremniji za alarm koji će u ponedjeljak zazvoniti.

Provedite neko vrijeme sami

Iako biste svakako trebali provesti neko vrijeme sa prijateljima i porodicom, potrebno je imati i malo vremena za sebe. Zašto? Jer biti sam ima nekoliko prednosti. Imate priliku da razmislite, razbistrite svoj um, poboljšate svoju kreativnost, radite stvari koje volite i upoznate nove ljude. Provođenje vremena sami također može povećati vašu produktivnost jer se tada ne oslanjate na druge ljude.

Ako zaista želite da uživate u samoći na neko vrijeme se isključite iz online svijeta, mogućih poruka, e-mailova i ostalih obavijesti koje vam svakodnevno stižu.

Pronađite svoju strast

Svima nam je potreban hobi koji će nam napuniti baterije i pokrenuti našu strast. Bilo da se radi o pisanju, popravci starog auta, farbanju, putovanjima ili nekom sportu, slobodno vrijeme treba iskoristiti za aktivnosti koje inače ne možete obavljati zbog posla. U idealnom slučaju, trebali biste pronaći hobi koji je vaš ispušni ventil ili koji vas na neki način odmara.

Vježbanje

Gotovo su svima poznate prednosti vježbanja. Iako nakon naporne radne sedmice najradije želimo ostati u krevetu odmarajući, nedjelja je idealna da se iskoristi za neku fizičku aktivnost. Bilo da se radi o hodanju, vožnji bicikla, igranju košarke ili odlasku u teretanu, nedjelja je odlična prilika za vježbanje prije nego se vratite svakodnevnim aktivnostima.

Posjetite obližnji sajam ili drugi zanimljiv događaj

Iako smo prethodno spomenuli vrijeme koje je potrebno provesti osamljen, također je bitno i komunicirati s drugim ljudima, a to posebno možete odlaskom na neki sajam ili sličan događaj u vašoj blizini. Takvo što ne samo da će vas izvući iz kuće, nego je i idealna prilika za umrežavanje i upoznavanje novih ljudi.

Bilo da se radi o odlascima u vjerske ustanove, sajmovima, prikupljanju sredstava ili raznim festivalima, na ovim događajima ima mnogo utjecajnih članova zajednice i možete iskoristiti ovu priliku da se umrežite s njima dok imate slobodnog vremena.

Održavanje

Može to biti čišćenje vaše kancelarije, kuće ili vozila, no također može značiti lično dotjerivanje, poput šišanja ili manikira. Može to biti i čišćenje vašeg poštanskog sandučeta ili sređivanje vaših naloga na društvenim mrežama.

Bez obzira šta za vas predstavljalo održavanje, nedjelje su idealne prilike da se prihvatite stvari koje su možda čekale duže vrijeme da posegnete za njima, a sada napokon imate vremena da im se neometano posvetite.

Planirajte svoju narednu sedmicu

Odvojite slobodno vrijeme koje imate u nedjelju da isplanirate svoju sljedeću sedmicu. Bilo da se radi o planiranju sastanaka, telefonskih poziva, postavljanju rokova za zadatke ili o ličnim stvarima poput jelovnika hrane, ovo je prilika za to. Na taj način možete biti sigurni da ćete postići i fokusirati se na najbitnije stvari. Pred početak samih obaveza jasnije ćete vidjeti šta vas čeka i biti će vam lakše izvršiti svoje zadatke, a svakako da ćete planiranjem unaprijed uštedjeti i svoje vrijeme.

I za kraj, važno je znati da iako je gotovo nemoguće kontrolisati sav haos koji nam se dešava u životu, uvijek su tu stvari kojim ga bar malo možemo olakšati i izvući ono najbolje za uspješnu sedmicu koja nam tek dolazi.

Klix.ba