Hamza Alić novi predsjednik Atletskog kluba Zenica

Od 1. aprila ove godine Hamza Alić izabran je za predsjednika Atletskog kluba Zenica. Dosadašnji prvi operativac ovog kluba Nedžad Heco još u decembru prošle godine podnio je ostavku na  mjesto predsjednika kluba.

Dugogodišnji sportista i jedan od najboljih bh. bacača kugle Hamza Alić dolaskom na mjesto prvog čovjeka AK Zenica prihvatio se novog izazova, sa ciljem da jedan od najtrofejnijih zeničkih klubova zadrži prvo mjesto u BiH i da nastavi sa organizacijom  kvalitetnih takmičenja i odgajanja mladih altetičara.

„Nisam očekivao da će se situacija odvijati ovako i da će Heco podnijeti ostavku i da ću ja doći na njegovo mjesto. Na ovaj izbor sam pristao uz podršku ostalih članova kluba, upravnog odbora i naših najboljih atletičara Amela Tuke, Mesuda Pezera  i drugih. S jedne strane to je čast  i zadovoljstvo biti na čelu kluba koji je najbolji u BIH, a s druge strane to je i velika odgovornost i obaveza“, izjavio je Hamza Alić.

Posljednjih godinu dana klub se zbog nedostatak novca suočio sa odlaskom nekolicine kvalitetnih atletičara, srednjeprugaša Abedina Mujezinovića i bacačice kugle i diska Medihe Salkić u AK Sarajevo, a visaša Samira Hodžića u AK Novi Grad iz Sarajeva. To se odrazilo i na rezultate na domaćim takmičenjima.

„Nažalost mi u ovom trenutku moramo biti svjesni  situacije i moramo pokušati razvijati naš klub, dovoditi mlade snage i na putu smo da osnujemo školu atletike i već smo poduzeli neke korake. U narednom periodu ćemo se fokusirati maksimalno na školi atletike i dati maksimum u tom segmentu kako bi omasovili atletiku u Zenici. Sada smo u takvoj poziciji da i ekipu za državno prvenstvo ćemo teško sastaviti. Sve ove godine smo osvajali titule prvaka u BIH“, optimista je Alić.

Atletski klub Zenica ima najbolju infrastrukturu u državi, pored toga ranijih sezona bio je organizator velikog broja domaćih takmičenja iz kalendara Atletskog saveza BIH. Tradicionalni Međunarodni atletski miting Zenica, postao je prepoznatljiv ne samo u našoj zemlji već i u regionu.

„I ove sezone ćemo organizovati nekoliko domaćih prvenstava. Isto tako očekuje nas veliki posao kada je u pitanju organizacija našeg tradicionalnog mitinga, koji će ove godine vratiti u svoj stari termin a to je prva srijeda u mjesecu junu. Takođe naše altetičare očekuju brojna domaća i međunarodna takmičenja. Amel Tuka i Mesud Pezer se spremaju ove godine za Evropsko i Svjetsko prvenstvo u atletici, Mediteranske igre, Balkansko prevnstvo. Pored njih dvojice tu je Dejan Mileusnić u koplju od koga očekujemo normu za evropsko i svjetsko prvenstvo. Sedin Heco koji bi trebao da ruši rekord u troskoku kao i nekolicina mlađih atletičara poput Muhameda Čančara. Pred nama je bogata sezona u kojoj se nadamo dobrim rezultatima“, kazao je za Zenicainfo.ba Hamza Alić, predsjednik AK Zenica. (M.P.)