Prigodnim sadržajima obilježen 12. april – Dan oslobođenja Zenice

Zenica i njeni građani i građanke danas, više nego bilo koji drugi dan, slave ideje antifašizma. Na današnji dan prije 77 godina Zenica je oslobođena od okupatora: fašista i nacista i u tu čast već skoro osam decenija obilježava Dan oslobođenja 12. april.

Organizatori – gradski UABNOR poručuju da novija historija i aktuelni politički procesi pokazuju da se ideje antifašističkog pokreta treba propagirati više nego ikad prije.

Tradicionalno na spomen kosturnici Paparina odaju počast borcima – pripadnicima partizanskih brigada iz Drugog svjetskog rata Zeničani i Zeničanke – poštovaoci tekovina narodnooslobodilačke borbe.

„Nikada ne smijemo zaboraviti značaj ovog datuma, jer je historija pokazala da se fašizam povremeno budi“, kazao je Jasmin Dedić, predsjednik UABNOR-a Grada Zenica.

U Zenici je današnji datum bio najsvečaniji dan od kraja Drugog svjetskog do početka rata – agresije na Bosni i Hercegovinu. Tradicije za proslavu Dana oslobođenja i slavljenja antifašizma na spomen – kosturnici Papirna zato se decenijama drže naši najstariji sugrađani.

Ivan Mioč, član Udruženja „SKJ“ je u svojoj 79-oj godini života došao učestvovati u programu obilježavanja 12. aprila Dana oslobođenja Zenice, podsjećajući da ideje antifašizma ne smiju nikada biti upitne, već na njima treba raditi i prenositi ih na mlađe generacije. Podsjeća i da je u decenijama prije 1992. godine današnji datum u Zenici slavljen i obilježavan mnogo bolje nego sada.

Da aktuelni društveni i politički procesi ukazuju na činjenicu da je propagiranje antifašizma možda najvažnije nego ikad prije ukazao je i Sretko Radišić, predsjednik  SUABNOR-a ZDK.

„U tome periodu – periodu Drugog svjetskog rata borci – antifašisti, partizani i domoljubi koji su osjećali da je Bosna i Hercegovina jedinstvena država jednakopravnih naroda i narodnosti dali su svoje živote kako bi ona opstala. Devedesetih godina fašizam se vratio na jedan drugi način i na velika vrata. Najbolji sinovi Bosne opet su dali svoje živote u odbrani domovine i zato im svima treba odavati počast“, ukazao je predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma Gradskog vijeća Zenica,.

Brojne su delegacije položile danas cvijeće na spomen obilježjima Papirna i Kameni spavač: gradskog udruženja i kantonalnog saveza antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata, Grada Zenica, zatim delegacije predstavnika boračkih udruženja, kao i političkih stranaka. Svi sa istom namjerom da odaju počast borcima i borkinjama koji su svoje živote dali za slobodu svoje domovine i grada Zenica.

Jutros su u Stranjanima antifašisti obilježili Dan oslobođenja Zenice, sutra u Nemili će biti organiziran isti program, a u narednim danima će, kako podjeća predsjednik komisije GV za obilježavanje važnih datuma biće obilježen i 15. april Dan Armije R BiH i 19. april Dan civilnih žrtava rata Grada Zenica.   (A.H.)