Aprilski snijeg i mraz neće utjecati na prinos voća

Aprilski snijeg kojem smo se čudili tokom vikenda je bio povod da se prognozira loša rodna godina za voće, što bi značilo i novo poskupljenje krajem ljeta i ujesen.

Ipak upućeni tvrde da ovaj snijeg, kao ni mraz neće utjecati na loš urod voća, ukoliko se voćke redovno i adekvatno održavaju. Osim toga voćke beharaju nekoliko puta, a zaštita i orezivanje su obavezni u mjesecu aprilu.

Tvrdi to dugogodišnji poljoprivredni proizvođač i voćar Edin Buro.

„Voća će biti sigurno. Snijeg ne mijenja ništa, snijeg predstavlja opasnost samo za grane. Ukoliko voćar kasno ljeti ili ujesen da azotno đubrivo onda list ne spada s grane i od težine sniježnog prekrivača te grane se lome i to jedina šteta koju snijeg može da nanese. Štetu može napraviti i mraz, ali ukoliko je temepratura ispod -6 i ako su plodovi već formirani, a do -3 celzijusa ako je cvijet na granama. Osim toga imate po pet-šest generacija cvjetanja ako neki od cvjetova propadnu, ostaće drugi i donijeti plod“.

Najmanje dvadeset do trideset kilograma jabuka očekuje Buro po jednom stablu i ovog ljeta. Crvenim uljem je, kaže, obavezno prskati voćke ovih dana.

Također je u mjesecu aprilu obavezna zaštita biljki od cvjetojeda, veoma rasprostranjenog insekta, koji živi u pupoljku i jako brzo se razmnožava. Pitamo našeg sagovornika koliko često radi zaštitu voćnjaka. Svoja tri voćnjaka Buro pršće kao zaštitu i kravljim neobrađenim mlijekom. Time kaže daje voćki dosta kalcija. I proljetna je rezidba jako bitna. Ljudi često griješe jer režu rodne grane, umjesto nerodne.

Nekoliko tona jabuka otkupljeno je s imanja Bura u okviru projekta Gradske uprave Zenica, što je poljoprivrednim propizvođačima, kaže Edin Buro, mnogo značilo. Dodaje da za prinos voća ne treba brinuti, već samo raditi prema propisima na održavanju voćnjaka. Njima je snijeg, odnosno mraz štetu pričinio samo na špinatu. Za ostalo ne brinu.

(A.H.)