Udruženje građana “Romane asva” obilježilo Svjetski dan Roma

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje građana „Romane asva“ danas je u Zenici održalo tribinu povodom Svjetskog dana Roma.

Udruženje građana „Romane asva“ je osnovano 2021. godine i trenutno je jedino udruženje Roma koje djeluje na području grada Zenice. Na današnjoj tribini je predočeno stanje romske populacije u Bosni i Hercegovini i problemi sa kojima se Romi svakodnevno susreću.

Pa najveći su problemi zaposlenje, siromaštvo Roma, obrazovanje, stambeno zbrinjavanje Roma i to su neke osnovne stvari sa kojima se Romi susreću sa takvim problemima“, izjavio je predsjednik Udruženja građana „Romane asva“ Ramiz Šuvalić.

Ramiz Šuvalić

Prema posljednjim podacima popisa stanovništva 1.400 Roma živi u Zenici, a zaposleno je tek 17 Roma. Preko 100 Roma stambeno je zbrinuto.

Najveći problem kod nas ovdje je zaposlenje. Imamo djece dosta i omladine koju su završili srednju školu sa različitim zanatima, ali niko ne može dobiti posla u Zenici od Roma. Dođeš, predaš zahtjeve molbe neke za zapošljavanje i ne dođeš ni do kuće, nazove na telefon „Žao nam je, popunjeno je broj, više sreće drugi put““, kazao je za Zenicainfo.ba Amir Šuvalić član Udruženja „Romane asva“.

Amir Šuvalić

Cilj tribine jeste podignti svijest o Romima i njihovom položaju u društvu, ali isto tako i apelovati na nadležne da ne ostavljaju Rome po strani i da im pruže priliku da budu jednaki članovi društva. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba