Obilježavanje 819. godišnjice Bilinopoljske izjave uz program pod nazivom „Stećci – biseri Srednjovjekovne Bosne“

U parku Kulina bana danas je povodom 819. godišnjice Bilinopoljske izjave održan prigodan program pod nazivom „Stećci – biseri Srednjovjekovne Bosne“.

Udruženje Forum građana Zenica obilježilo je danas 819. godišnjicu potpisivanja Bilinopoljske izjave, potpisane 8. aprila 1203. godine, u kojoj se bosanskohercegovački vladar Kulin ban odriče učenja Crkve bosanske.

„Današnjim događajem podsjećamo sve nas na bogatu bosansku historiju, a posebno na godišnjicu koju danas obilježavamo. Ovo je dokaz naše hiljadugodišnje historije, tradicije i kulture Bosne“, pojašnjava Muhsin Ibrahimagić, član Foruma građana Zenice.

Misija Foruma građana Zenice je očuvanje identiteta, duha i tradicije grada i Bosne i Hercegovine. Naš sagovornik ističe da je veoma važno događaje iz historije pamtiti i njegovati, te prenositi mladim generacijama kako bi znali da imaju čime da se ponose. Prikazana je izložba arheologa, doktora Edina Bujaka,  o stećcima u Bosni i Hercegovini.

„Ovdje se prezentiraju osnovni podaci o stećcima sa područja Zeničko-dobojskog kantona ,prvenstveno kroz fotografski materijal. Riječ je o najinteresantnijim i najznačajnijim stećcima uz važne podatke o njima, kao i njihovom brojnom stanju“, ističe arheolog, doktor Edin Bujak.

U nastavku programa proglašeni su dobitnici nagrada za likovne i literarne radove sa konkursa „I stiže proljeće u moj grad“ koji je organizovao Forum građana Zenice. Prisutnima se uz poetske tekstove obratila Sabina Kulenović, glumica BNP-a Zenica.(A.K.)