Epidemiološka situacija u ZDK već duži period pokazuje značajne znake poboljšanja

“Epidemiološka situacija na prostoru ZDK već duži period pokazuje značajne znake poboljšanja, ali obzirom da je pandemija još uvijek na snazi, moramo ipak reći da je i dalje  situacija nepovoljna”, kaže Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

“Sada imamo manji broj oboljelih, a bolnički kapaciteti prilično su rasterećeni i prema zadnjim podacima u tešanjskoj i Bolnici u Zenici imali smo samo 7 ili 8 pacijenata, što bi moglo značiti da se bližimo kraju pandemije COVID-a 19”, mišljenja je predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Dosadašnje preventivne mjere, mada blage, i dalje su na snazi, pa je obavezna fizička distanca na skupovima, te nošenje maske u zdravstvenim i socijalnim ustanovama i kazneno-popravnim zavodima.

“Mada se pandemija COVID-a 19 ponovno razbuktala u pojedinim gradovima Kine, mi ovdje ipak ne očekujemo novi talas pandemije, jer je već veliki broj našeg stanovništva stekao imunitet i to na širem regionu i ja se nadam da ovdje neće doći do dodatnog razbuktavanja pandemija, a naš Krizni štab stalno je stalno u pripravnosti i prati i analizira stanje”, pojašnjava  Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK. (V.J.)