Počeli radovi na uređenju lokaliteta Londža i Maksuzija, u toku izgradnja zelenog otoka

FOTO: zenica.ba

Sektor za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica pokrenuo je aktivnosti u svrhu izgradnje zelenog otoka – Londža.

Nakon provedene procedure javne nabavke u cilju realizacije naprijed navedenih aktivnosti zaključen je ugovor s firmom „SIGMA-SK“ d.o.o. Zenica.

Projektom je planirano uređenje zelenog urbanog otoka u centru grada gdje je većina prostora betonirana i bez prevelike količine zelenih površina.

Prostor je sada narušen i utječe negativno i na estetski izgled okoline te povećava površinsko otjecanje. Lokalitet se nalazi uz saobraćajnicu i parking. Povećanje zelene površine ima za cilj ublažavanje emisije prašine porijeklom iz saobraćaja. Na prostoru se nalazi i cijenjena vrsta tise koja će se ovim projektom izdvojiti i očuvati“, rekla je Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove.

Implementacijom projekta izgradnje urbanog otoka će se doprinijeti smanjenju temperature na užem prostoru i bližoj okolini poboljšavajući na taj način uvjete boravka u ljetnim mjesecima, a što je izuzetno važno u svjetlu činjenice da se Zenica usljed promjene klimatskih uticaja posljednjih nekoliko godina ubraja u najtoplije gradove Bosne i Hercegovine.

Vrijednost radova iznosi 185.064,75 KM sa PDV-om.

Realizaciju projekta sufinansira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH sa 80.500,00 KM.

Rok za izvođenje radova je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Iz Sektora za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica mole građane i privredne subjekte smještene u blizini za strpljenje prilikom izvođenja radova, uz očekivanja da će svi uživati u revitaliziranom dijelu grada i novom urbanom mobilijaru.

zenica.ba