Propali pregovori o Izbornom zakonu BiH

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona, a posljednja runda održana je danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Na sastanku s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem bili su lideri šest stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, NiP, NES i SBB) u BiH.

– Evo već devet mjeseci pokušavamo u različitim prilikama razgovarati i tražiti rješenja oko Izbornog zakona. Jednim dijelom smo u tome uspjeli. Jučer smo imali završen posao a onda su problematizirali iz SDA na način da je išao sa dodacima onoga što smo do sada stavili kao standard. Žao mi je, najviše je s ovim izgubila Bosna i Hercegovina – rekao je novinarima Čović.

Ističe da je cilj bio da se ništa ne dogovori, da ostane status quo.

– To je zadnjih mjeseci SDA samo radio. Ja to doživljavam brutalnim udarom na Bosnu i Hercegovinu vizavi aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Ali mi moramo nastaviti dalje, nema druge. Neke stvari koje smo složili mogu nam poslužiti kao okvir da se dalje dogovoramo, a ovi koji su pokušali razgraditi Federaciju i BiH, poručujem im da nisu sada uspjeli niti će ikada – dodao je Čović.

(Vijesti.ba)