Povodom Dana Zenice održana svečana sjednica Gradskog vijeća

U povodu Dana grada Zenice 20. marta, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Na svečanoj sjednici proglašeni su laureati ovogodišnjih najviših priznanja grada.

Priznanje “Nagrada Zenice” dodijeljeno je Forumu građana Zenice, Adnadinu Jašareviću i Fahrudinu Čančaru. Priznanje “Plaketa Zenice” dodijeljeno je Nerminu Šehoviću i Semiru Šeriću.

Ljepša i pravednija Zenica i bosanska i evropska, treba da nam bude zajednički cilj. S tim mislilma, svima nama, našim sugrađanima, ovogodišnjim laureatima, Zeničanima i Zeničankama  izvan domovine i svim drugim gostima čestitam 20. mart i želim vam puno zdravlja i sreće“, poručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Mirza Husetić, predsjedavajući Graskog vijeća Zenice u svom obraćanju izjavio je: “Više od 800 godina, bosanskohercegovačke državnosti i 586 godišnjice naše Zenice dovoljno govori o našoj povezanosti sa domovinom Bosnom i Hercegovinom. Naša bosanska kraljica Katarina je naš voljeni grad zvala Zjenica oka, a mi smo dužni ljubav i brigu naših predaka nositi i prenositi.”

Kao specijalni gosti u zabavnom dijelu programa nastupili su regionalne zvijezde Hari Varešanović i violistkinja Lejla Piljević Kezo.

Nakon svečane sjednice, održan je svečani defile ulicom Maršala Tita do Trga Alije Izetbegovića. U svečanom defileu učestvovali su Duvački orkestar Zenica i mažoretkinje Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” Zenica.

Na Trgu održan je koncertni program “Zeničani svome gradu” na kojem su nastupili ansambl “Bosniafolk” i orkestar “Zeničke meraklije”.

Kao rođendanski poklon našem gradu upriličen je spektakularni vatromet. (A. S.)