Održana konferencija na temu „Okolišno zakonodavstvo u BiH – Koliko smo napredovali na putu prema Evropskoj uniji?“

FOTO: Zenicainfo.ba

Danas je održana konferencija na temu „Okolišno zakonodavstvo u BiH – Koliko smo napredovali na putu prema Evropskoj uniji?“. Konferencija je okupila predstavnike institucija i organizacija u BiH posvećenih pitanjima okoliša, kako bi zajednički adresirali izazove u procesu prijenosa okolišnog zakonodavstva, identifikovali prioritetne probleme i definisali potrebne zajedničke akcije za unapređenje ovog procesa.

Predstavljen je rad Partnerstva 27 kojeg čini 5 nevladinih organizacija i „Izvještaj iz sjene II“ o stvarnom stanju okolišnog zakonodavstva u BiH i usklađivanju sa pravilima, regulativom i zahtjevima Evropske Unije.

Nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine u saradnji sa nevladinim organizacijama iz drugih zemalja analizirale su napredak Bosne i Hercegovine u prethodne dvije godine i ovo je drugi ovakav izvještaj koji je napravljen i koji će biti upućen svim relevantnim institucijama i Evropskoj komisiji“, ističe Samir Lemeš, Predsjednik UO Eko forum Zenica.

Samo neki od problema su zagađenost zraka, otpadne vode kao i nemogućnost u zaštiti prirode i vrsta koje se u njoj nalaze. Naš sagovornik navodi da je u pojedinim segmentima stanje u regionu veoma loše, skoro pa katastrofalno. Iako je dosta zakona usvojeno i dalje najveći problem predstavlja njihova implementacija. (A. K.)