Olimpijski komitet BiH stipendira 13 sportista sa 427.000 KM za Olimpijske igre 2024.

FOTO: OK BiH/Facebook

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas je potpisao ugovor o stipendiranju 13 sportista sa 427.000 KM za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

Na prijedlog Komisije za vrhunski sport OK BiH i uz odluku Izvršnog komiteta OK BiH, trinaest bh. sportista danas je potpisalo ugovore o stipendiranju sa Olimpijskim komitetom BiH kroz realizaciju projekta Olimpijske solidarnosti MOK-a za Olimpijske igre “Pariz 2024.”.

Sportisti će dobiti finansijsku podršku za pripreme i kvalifikacione nastupe u ukupnom iznosu od 240.000 američkih dolara (427.000 KM) kroz 32 mjeseca stipendiranja.

Stipendije su dobili Amel Tuka (atletika), Nedžad Husić (taekwondo), Mesud Pezer (atletika), Abedin Mujezinović (atletika), Tomislav Brkić (tenis), Toni Miletić (judo), Nedžad Džanković (streljaštvo), Larisa Cerić (judo), Lana Pudar (plivanje), Lejla Tanović (biciklizam), Ada Avdagić (taekwondo), Aleksandra Samardžić (judo) i Tara Bohatjuk (boks).

Potpisivanju su prisustvovali čelnici Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik Milanko Mučibabić, potpredsjednici Izet Rađo i Marijan Kvesić, te generalni sekretari sportskih saveza BiH.

Ovo je značajan doprinos Olimpijskog komiteta BiH našim najboljim sportistima kako bi se kvalifikovali i ostvarili naše, ali i svoje olimpijske snove na narednim ljetnim Olimpijskim igrama koje će se održati u Parizu 2024. godine, te se nadamo da u ovoj podršci nećemo ostati usamljeni”, kaže Mučibabić i dodaje:

Iako Olimpijski komitet BiH kao udruženje građana nije nadležan za finansiranje sporta, očekujemo da će druge institucije koje imaju tu nadležnost i zadatak prepoznati značaj investiranja u najbolje sportiste u ovom trenutku kako bi imali dovoljno vremena i sredstava za pripreme i ostvarenje očekivanih visokih rezultata i osvajanje olimpijskih medalja na OI Pariz 2024. U Tokiju smo napravili značajan rezultatski pomak, ali se u Parizu nadamo još boljim rezultatima“, riječi su predsjednika OK BiH.

Velika mi je čast biti olimpijski stipendista, te se zahvaljujem Olimpijskom komitetu BiH na ovoj podršci. Također se nadam da će svi stipendisti ostvariti normu za predstojeće Igre u Parizu. Moja takmičarska sezona je već počela i ostvario sam zapažene rezultate. Spremam se za naredna takmičenja, očekuje me Evropsko prvenstvo nakon toga Mediteranske igre i Grand Prix na koji sam se kvalificirao. Nadam se što boljem uspjehu i jedva čekam nastupe na sljedećim takmičenjima. Želim svim stipendistima što bolje rezultate i puno uspjeha u narednim takmičenjima”, poručio je taekwondoista Husić koji je na prošlim Igrama u Tokiju ostvario historijski plasman za našu zemlju osvojivši peto mjesto.

klix.ba