Pezer: Spreman sam i vjerujem da na SP-u u Beogradu mogu oboriti lični i bh. rekord

Mesud Pezer

Zeničanin Mesud Pezer već se nalazi u Beogradu, gdje ga u subotu očekuje nastup na Svjetskom atletskom dvoranskom prvenstvu.

Pezer je ove zime imao samo tri nastupa – u češkim gradovima Nehvizdy (30. januar, 3. mjesto s 20,48 metara) i Ostrava (3. februara, 2. mjesto s 20,52 m) te srbijanskom Beogradu, gdje je 7. marta nastupio na Belgrade Indoor Meetingu i s 20,91 metar bio treći.

Ne mogu reći da sam nezadovoljan rezultatima iz pripremnog perioda, ali mogao sam više postići na mitingu u Beogradu. Očekivao sam dužinu preko 21 metar, ali bit će prilike da to uradim naredne subote na SP-u. Bitno je da su pripreme prošle u najboljem redu”, kaže Pezer, koji je zbog beogradskog mitinga propustio nastup prošle sedmice na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu.

Balkanijada je bila samo dan ranije, a nisam želio propustiti miting u Beogradu, jer je zadnja prava provjera pred SP, a i konkurencija je bila jača. Bilo bi previše u dva dana da se trošim, jer sam, kažem, vjerovao da mogu baciti preko 21 metar“, ističe Pezer.

Nakon beogradskog mitinga nije se vraćao u domovinu, jer je odlučio pripreme nastaviti u glavnom gradu Srbije.

Ovo mi je već treći boravak ove zime u Beogradu. Bio sam dva puta po sedam dana u februaru, a, evo, do nastupa na SP-u bit ću, ukupno, još 17 dana ovdje. Dobro se osjećam, imam podršku domaćina pa očekujem da će me podržati i kada budem nastupio u finalu.

Naime, ove godine, kao i u Birminghamu, gdje sam 2018. godine na svom prvom SP-u bio peti s novim ličnim i državnim rekordom od 21,15 m, neće biti kvalifikacija“, napominje Pezer.

Prijavljena su, napominje, ukupno 22 takmičara u disciplini bacanja kugle, a prvi favorit je, smatra Pezer, svjetski rekorder te dvostruki uzastopni olimpijski pobjednik, Amerikanac Ryan Crouser. Crouser je na prošlom dvoranskom SP-u u Dohi bio drugi.

Što se tiče mojih ambicija, ne mogu, naravno, obećati medalju. Jasno da priželjkujem takav rasplet, da drugi podbace, a da ja bacim dobro. Ali, spreman sam za borbu, a to je i najvažnije.

Kada sam zdrav i spreman, sve je moguće. Treba se dosta toga i poklopiti te večeri. Dobro je što neće biti kvalifikacija, samim time i neizvjesnosti da li ću baciti dovoljno za finale. Ovako, svu snagu i koncentraciju usmjeravam na finale. Vjerujem da će biti dobro te da ću, makar, popraviti lični i bh. rekord“, podvlači Pezer.

Pezer je, 4. marta 2017. godine bio sedmi na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Tada je bacio samo 20,37 m, ali sada je s više iskustva i samopouzdanja spreman za daleko veće domete. Potvrdio je to i prošle godine na Olimpijskim igrama u japanskom Tokyu, gdje je u kvalifikacijama bacio 21,33 metra te izborio prvo olimpijsko finale. U finalu je, pak, s 20,08 metara bio 11.

Faktor.ba