PRO-Budućnost: Podrška projektima razvoja društvene kohezije

USAID-ov projekat PRO-Budućnost, kojeg u BiH provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima, objavio je Javni poziv za dodjelu finansijske podrške projektima razvoja društvene kohezije.

Projektni prijedlozi moraju se odnositi na izgradnju mira i jačanja povjerenja, unapređenja dijaloga i razvoja društvene kohezije u BiH, a na javni poziv, otvoren do 01. aprila, mogu se prijaviti: omladinske i organizacije civilnog društva, ekološke organizacije i organizacije koje djeluju pri vjerskim zajednicama i bave se međureligijskim dijalogom.

Aplikanati svoje ideje i prijedloge trebaju kreirati u skladu sa Platformom za mir, koja je rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada projekta PRO-Budućnost u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine.

“Kroz ovaj projekat izdvojeno je više od milion dolara za male grantove, a kroz ovogodišnji Javni poziv u dva ciklusa biće izabrano 15 malih grantova, koji su približne vrijednosto oko 7.000 KM”, navodi Nera Haljevac, predstavnica CRS-a.

Inače, sam projekat PRO-Budućnost, projekat je izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini, a svoje aktivnosti provode u preko 75 lokalnih zajednica, među kojima je i Zeničko dobojski kanton.