“Medica” Zenica uputila apel međunarodnoj zajednici za mir u Ukrajini

Danas se obilježava Međunarodni dan žena, a povodom toga „Medica“ Zenica upućuje apel međunarodnoj zajednici za mir u Ukrajini.

Danas se oblilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, odnosno historijski dan kada su se žene desetljećima prije izborile za jednaka prava i status u društvu. Nažalost, mnoga prava žena još uvijek su neostvarena.

Žene u Bosni i Hercegovini su manje plaćene, nemaju jednako učešće u politici, nisu na pozicijama odlučivanja i izložene su nasilju i seksizmu. Žene rade više kućanskih poslova i izložene su duplom naporu kod kuće i na poslu“, izjavio je u razgovoru za portal Zenicainfo.ba Adin Šabić, PR „Infohouse“ Fondacije.

Adin Šabić

Udruženje „Medica“ Zenica shodno ratnom iskustvu Bosne i Hercegovine iz 90-tih povodom ovogodišnjeg 8. marta upućuje apel međunarodnoj zajednici za mir u Ukrajini.

Svakodnevno su izložene različitim napadima, nasiljima i traumama. Idu u neizvjesnost sa svojim najmilijim, sa svojom djecom, a odrasli muškarci ostaju da brane svoju državu Ukrajinu“, navela je Sabiha Husić, direktorica Udruženja „Medica“ Zenica i dodaje „Stoga podržimo žene u Ukrajini, neka to bude glas da se čuje šta se dešava sa ženama, ali sljedeći korak neka budu konkretne akcije. Stoga je „Medica“ Zenica pokrenula kampanju „Medica“ za mir, glas podrške ženama u Ukrajini“.

Žene su još uvijek okovane tradicionalnim vrijednostima koje ih sputavaju u njihovom napretku. Svaki dan u godini je Dan žena upravo zbog njihove posebnosti, jedinstvenosti i svega onoga što žene predstavljaju. (A. S.)