Izvoznicima i velikim preduzećima izdate i odobrene garancije od 135 miliona KM

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o garancijama Garancijskog fonda za kreditno-garantne programe za izvoznike i velika preduzeća, te regresiranje kamata privatnim preduzećima, na dan 31.12.2021. godine.

Ministarstvo je zaduženo da prati i analizira izvještaje koje, s tim u vezi, dostavlja Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine.

Osnovni cilj ovih programa je da se u uslovima otežanog poslovanja osigura podrška privrednim društvima u jačanju kreditnog potencijala usljed povećanja rizika izazvanog poremećajima likvidnosti ili nedostatkom adekvatnog kolaterala, a koji će kao rezultat imati stvaranje stimulativnog privrednog okruženja, otvaranje novih radnih mjesta, poticaj izvoznih aktivnosti, te podizanje konkurentnosti.

Kreditno garantnim programima za izvoznike, osigurana je podrška privrednim društvima izvoznicima (društva koja su ostvarila najmanje 30 posto izvoznog prihoda u poslovnim prihodima prethodne finansijske godine za koju su dostupna zvanični godišnji finansijski izvještaji) i velika preduzeća (definisani Zakonom o računovodstvu i reviziji), za finansiranje stalnih i tekućih sredstava, s tim da se u strukturi odobrenog kredita do 30 posto može odnositi na finansiranje tekućih sredstava.

Ukupno odobrene garancije po Kreditno-garantnom program za 44 izvoznika iznose 45.667.952,38 KM, a izdate za 42 izvozna preduzeća 39.935.794,20 KM. Za 18 velikih preduzeća odobrene su garancije u ukupnom iznosu od 25.604.950 KM, a izdate za njih 17 u iznosu od 23.552.589,41 KM. Dakle, ukupno je po ova dva programa odobreno 71.272.902,38 KM, a izdato 63.488.383,61 KM.

Kada je riječ o programu namijenjenom regresiranju kamata, uplaćeno je iz Garantnog fonda ukupno 1.434.968,07 KM u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2021. godine.

Osnovni cilj Kredritno-garantnog programa za regreseiranje kamata je omogućiti korisnicima zaduženim po kreditno-garantnim programima za velika preduzeća i za izvoznike, dodjelu grant sredstva na ime subvencionisanja dijela troškova kamate.

Subvencija se odnosi na dio kamata na tromjesečnom nivou, u visini do 2,5 posto, s ciljem održavanja tekuće likvidnosti i postojećeg stepena zaposlenosti, kao i nabavke obrtnih sredstava. Također je namijenjena dovršenju već započetih i pokretanjau novih investicija, te rastu i razvoju postojećih poslovnih aktivnosti, kao i povećanju konkurentnosti, razvoja i uvođenju inovacija, ali i novom zapošljavanju, kupovini zemljišta, poslovnih prostora i poslovnih udjela, te refinansiranjau postojećih kreditnih i obaveza po osnovu finansijskog lizinga.