Obilježeno 75 godina od zatvaranja medrese u Pojskama

Prigodnim programom, mevludom i obraćanjem predstavnika džemata, obilježeno je 75 godina od zatvaranja medrese u Pojskama, jedne od značajnijih vjerskih institucija zeničke regije, ali i Bosne i Hercegovine.

Mjesna džamija Pojske, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a obilježavanje i sjećanje na dane medrese, postala je već tradicionalna manifestacija, koja ima za cilj očuvati od zaborava priču o vrijednoj islamskoj školi, kakve nije bilo na ovim prostorima.

viber_image_2022-03-01_13-39-48-249.jpg - Obilježeno 75 godina od zatvaranja medrese u Pojskama

Muderris Derviš-ef. Spahić, osnivač medrese

Medresu u Pojskama osnovao je muderris Derviš-ef. Spahić 1934. godine. Nakon završene škole u Travniku, stjecanja znanja i obnašanja funkcije upravitelja mektebi-ibtidaije kao i predavača vjeronauke u školi u Travniku, muderris Derviš-ef. Spahić, ipak odlučuje vratiti se u Pojske, osnovati medresu i učiti mlade softe islamu, ahlaku, životu i Kur’anu.

Punih 13 godina je poučavao softe iz svih okolnih mjesta čitanju i pisanju, osnovama vjere i morala, a pored vjerskih, učio ih je i o svakodnevnim aktivnostima, poput kalemljenja voća ili vrcanja meda. On ih je pripremao da budu čestiti imami i nepokolebljivi vjerski aktivisti.

274774575_983259729233051_6321407329066644291_n.jpg - Obilježeno 75 godina od zatvaranja medrese u Pojskama

Krajem rata, vlast je naletom ateizacije nastojala ukinuti sve medrese, pa je 1947. godine došla na red i medresa u Pojskama. Narod se pobunio, a vlast je u cilju demonstracije sile sa vojskom ugušila ,,pobunu”. Devet najuglednijih mještana Pojska osuđuje oštrim kaznama, a osnivač medrese, Derviš-ef. Spahić biva osuđen na osam godina strogog zatvora.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Ova, već prepoznatljiva manifestacija, odlukom tadašnjeg džematskog odbora, obilježava se 1. marta, kada naša domovina slavi svoj najznačajniji praznik, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, čime se želi podići svijest o čuvanju domovine i obilježavanju najvažnijih islamskih vrijednosti.

viber_image_2022-03-01_13-39-48-054.jpg - Obilježeno 75 godina od zatvaranja medrese u Pojskama

U svečanom programu učestvovali su hafiz Mirnes-ef. Spahić, Ismail-ef. Jusufović, Vehid-ef. Jašarević, Benjamin-ef. Arnaut, Adnan-ef. Šehić, Madžid i Muaz Aganhodžić.

Hafiz Nijaz Aganhodžić održao je prigodno predavanje i ukazao na važnost obilježavanja kako Dana nezavisnosti jedine nam domovine, tako i dana medrese u Pojskama.

Dovu je na kraju proučio Vehid-ef. Arnaut.

Tekst i foto: Preporod.info