Jupić: Značajan pad broja novozaraženih i pacijenata sa teškom kliničkom slikom u ZDK

„Epidemiološka situacija u ZDK se popravlja, jer su u zadnjih sedam dana potvrđena 654 nova slučaja zaraze korona virusom, što je osjetno poboljšanje u odnosu na oko 2.000 slučajeva prije četiri sedmice“, navodi Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ovog kantona, napominjući da je i popunjenost bolničkih kapaciteta u Zenici i Tešnju u značajnom padu, te je hospitalizirano 47 pacijenata tokom sedmice, dok je smrtnih slučajeva bilo 14, što je takođe osjetan pad broja ljudi, koji su izgubili bitku sa ovom bolesti.

Analizirajući ovu situaciju, kako navode u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK, na pragu je i liberalizacija postojećih mjera i ukidanje određenih restrikcija, a shodno i najavama Krzinog štaba federalnog Ministarsvta zdravstva.

„To bi omogućilo znatno veći broj ljudi okupljenih u zatvorenom prostoru, pa bi taj broj  uz pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) išao i preko 300, dok bi se na otvorenom prostoru i sportskim takmičenjima mogao okupljati znatno veći broj ljudi“, pojašnjava predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Istovremeno nošenje zaštitnih maski biće samo preporuka stanovništvu, dok će one biti obavezne samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalnog zbrinjavanja, kazneno popravnim zavodima i slično.

„Ovo je još jedan korak vraćanju, uslovno rečeno, nekom normalnom načinu života i funkcionisanja, jer su ove mjere, koje su predložene i nadam se da će biti vrlo brzo i usvojene, znatno liberalnije i ja se nadam da je to dodatni iskorak ka potpunom ukidanju ovih mjera i normalizaciji života“, ističe Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK. (V.J.)