Od 01. marta poskupljuju i vrtići u Zenici

Nakon izvršene analize, a posebno utvrđenom činjenicom o evidentnom rastu cijena prehrambenih artikala, kao i režija, Javna ustanova „Predškolski odgoj i obrazovanje“ Zenica najavila je povećanje cijena svojih usluga.

Upravni odbor Javne ustanove „Predškolski odgoj i obrazovanje“ Zenica, uz prethodnu Saglasnost osnivača Ustanove donio je Odluku o izmjeni cijene usluga. Kako kažu, ovaj potez smatraju opravdanim zbog velikih troškova u nabavci hrane, higijenskih potrepština, ali i vode. Nove cijene primjenjivat će se od prvog marta 2022. godine. Cjelodnevni boravak djece koštat će 200 KM, poludnevni 160 KM, cjelodnevni boravak od 13h u vrtiću „Pčelica“ iznosit će 230 KM, a program „Leptir“ od 2,5 sata boravka dva puta sedmično 50 KM.

„Cijena obuhvata boravak djece, odgojno-obrazovni rad, ishranu koja se sastoji od tri obroka, odnosno četiri obroka za djecu na produženom boravku, malu školu engleskog jezika i logopedski tretman“, ističe Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Još jedna bitna informacija iz ove ustanove je da se ove godine od 17. do 24. februara u periodu od 9 do 13 sati vrši upis djece u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu. Za upis je potrebno priložiti: zahtjev za upis, ljekarsko uvjerenje za dijete i kopiju rodnog lista djeteta.

„Još uvijek nismo dobili tačan datum početka programa, čekamo da nam Ministarstvo obrazovanja da tu informaciju. Pozivamo sve roditelje djece predškolskog uzrasta koji gravitiraju na području grada Zenice da se jave u vrtiće, odnosno Upravu JU ili u područne škole kojim pripada njihovo dijete za upisu u predškolski program“, kazala je direktorica Gasal.

Program finansira Ministarstvo obrazovanja, besplatan je za djecu i traje 180 sati odnosno tri mjeseca.(A.K.)