Izvršenim pretresom u Zenici pronađena droga, uhapšena jedna osoba

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica B.N, rođenog 1985. godine, iz Zenice, koje se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres kuće koju koristi navedeno lice a koja se nalazi u ulici Avde Smajlovića, Grad Zenica. Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:

  • 54,80 grama biljne materije, upakovane u 68 pojedinačnih sadržaja i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, i
  • 8,65 grama praškaste materije, upakovane u 15 pojedinačnih sadržaja i pripremljene za uličnu  prodaju, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),

Sporna materija je fotografisana, izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korištena kao dokazni materijal u daljnjem postupku. Prilikom pretresa lice B.N. je lišeno slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega je predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH.