Gradonačelnik Kasumović: Mještanima Lukovog polja na Dan Zenice poklanjamo moderan objekat ambulante, apoteke i prostorija mjesne zajednice

U Mjesnoj zajednici Lukovo polje pri kraju je projekat izgradnje ambulante s apotekom i mjesnom zajednicom.

Trenutno su u toku završni radovi novog, modernog objekta ukupne, korisne površine od 338,20 m2, dok je građevinska bruto površina oko 417,00 m2.

Idejno rješenje objekta urađeno je u skladu sa zahtjevima koji se trebaju zadovoljiti, uzimajući prije svega potrebe stanovnika ovog prigradskog naselja.

Objekat čini prizemlje, jedan sprat i potkrovlje.

Ulaz u buduću ambulantu u Lukovom polju bit će sa jugozapadne strane i odvojen od apoteke. Na prilazima apoteci i ambulanti bit će obezbijeđena rampa za osobe s invaliditetom, dok će ulaz za mjesnu zajednicu biti sa sjeveroistočne strane.

Ambulanta se sastoji od vjetrobrana, čekaonice s hodnikom, kartoteke, prostora za osoblje, dvije intervencije, ordinacije, sanitarija, prostorije za termoblok i otpad, dok apoteka posjeduje prodajni prostor, kancelariju i sanitarije. Mjesna zajednica se sastoji od stepeništa, hodnika, kuhinje s ostavom, dvije kancelarije, sale za sastanke i sanitarija.

Mjesna zajednica Lukovo polje jedna je od većih mjesnih zajednica Grada Zenica. Nažalost, i ova mjesna zajednica, kao i mnoge druge u ranijem periodu, je bila zapostavljena. U mjesnoj zajednici nije bila područna ambulanta, kao ni apoteka. Također, mještani ovog naselja nisu imali ni društveni dom. Ovo je samo jedan od projekata koji Gradska uprava Zenica realizuje u mjesnim zajednicama. Objekat moderne ambulante, apoteke i prostorija za potrebe mjesne zajednice, mještanima Lukovog polja ćemo pokloniti na Dan Grada Zenica, 20. mart“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Dodao je da će realizacijom ovog projekta više od 1.500 stanovnika imati adekvatne uslove u pogledu ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite, ali i za druženje i provođenje slobodnog vremena u novim prostorijama mjesne zajednice.

Projekat je vrijedan 581.315,67 KM sa PDV-om, a radove izvodi firma „ALMY-TRANSPORT“ d.o.o. Zenica.