ZENICA: Stanje okoliša u ZDK bila tema okruglog stola

FOTO: Zenicainfo.ba

Eko forum / Arhus centar Zenica u saradnji sa Eko HUB Maglaj danas je organizovao okrugli sto na temu „Centar za okoliš Zeničko-dobojskog kantona“, u prostorijama Institita „Kemal Kapetanović“. U radu okruglog stola učestovala je i ambasadorica Švedske u BiH.

Stanje okoliša u Zeničko-dobojskom kantonu nije zadovoljavajuće. Svi pokazatelji ukazuju na to da je zrak zagađen, da imamo problema  sa zagađenjem vode kao i problema sa otpadom, što čini ZE-DO kanton žarište zagađenja u Bosni i Hercegovini. A da bi se taj problem riješio, jeste uspostavljanje Centra za zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona.

2013. godine donesen je Zakon kojim se dio ovlaštenja za Zaštitu okoliša sa kantonalnog ministarstva prebacio na Institut i bilo je predviđeno da se na Institutu postavi Centar za zaštitu okoliša, međutim već evo devet godina taj Centar nikako da profunkcioniše“, naveo je Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

prof. Samir Lemeš

Cilj današnjeg okruglog stola je bio da se okupe sve zainteresovane strane kako se riješilo pitanje šta još nedostaje da taj centar profunkcioniše.

Da bi Centar profunkcionisao u punom kapacitetu, treba zaposlit ljude, treba zaposlit mlade ljude, treba ih nekako animirati, da dođu ovdje i da se animiraju u ovoj oblasti, a ne da ostanu u ovoj oblasti godinu-dvije, nauče posao ili da odu u inostranstvo“, istakao je mr.sci. Halim Prcanović, šef Centra za okoliš i dodao je da je „Centar uspostavljen, radi u onom kapacitetu koji nama treba da bi održavali sve one stanice na području kantona, ali da radi u punom kapacitetu treba nam ljudi u narednom periodu, barem šest do osam komada“.

mr. sci. Halim Prcanović

Uprkos svim naporima da se stanje okoliša poboljša, i dalje imamo visoke vrijednosti zagađenja te se i dalje treba raditi na rješavanju ovog problema.

Nama treba i Centar koji će da prati ove parametre ali isto tako treba nam saradnja lokalnih zajednica, kantonalnih institucija, federalnih institucija i zagađivača a i samih građana kako bi se eliminisalo zagađenje i kako bi se smanjilo u zakonom prihvatljive okvire“, za kraj razgovora za portal Zenicainfo.ba je dodao Samir Lemeš. (A. S.)