Građani Zenice imaju najbolje grijanje u državi

Realizacijom generacijskog projekta “Toplana” Zenica, kako je i najavljivano, riješen je višedecenijski problem daljinskog zagrijavanja na području grada. Efekte ovog historijskog projekta građani Zenice mogli su uočiti u proteklom periodu, kada je grijanje u poslovnim i stambenim prostorima nikada kvalitetnije.

Osim što su radijatori konačno dostigli temperaturu kakva priliči grijanju u 21. vijeku, postignut je i kontinuitet u isporuci grijanja odnosno konačno nema prekida u isporuci toplotne energije.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, činjenica bilo je manjih problema u testnom periodu “Toplane”, međutim, sada se grijanje grada odvija bez problema.

Gradska uprava je, zajedno sa “ArcelorMittalom” i finskim partnerima, riješila ekološko grijanje za grad. Posebno mi je drago što je nova “Toplana” utjecala i na smanjenje zagađenosti zraka jer nema više 200.000 tona uglja koje se lože za potrebe grijanja grada. Projekat je uspio, a posebno ističem da smo bez marke zaduženja napravili modernu “Toplanu” koja, svi su se uvjerili u to, daje vrhunsko grijanje u stanovima i poslovnim prostorima. Zvanično otvorenje ovog kapitalnog projekta, kojeg bivša vlast nije uspjela riješiti za 27 godina, bit će simbolično za Dan Zenice“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Još je istakao kako su građani mogli uvidjeti da su ove godine energenti poskupjeli sto posto, te da će i narednih godina cijena energije biti u porastu.

Građani Zenice, narednih sedam godina imati ćete istu cijenu toplotne energije i to je velika ušteda za građane. Dakle, osigurali smo i veliku uštedu, te sigurno i kvalitetno grijanje“, zaključio je gradonačelnik Kasumović.

U Javnom preduzeću “Grijanje” Zenica također ističu kako su novi kotlovi i realiziranje projekta “Toplane” osigurali najbolje grijanje u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo građane da se, s obzirom na kvalitet i kontinuitet u isporuci grijanja, vrate na sistem daljinskog grijanja. Garantiramo kvalitetu grijanja, kontinuitet u isporuci, te prihvatljive cijene koje se neće mijenjati narednih sedam godina“, kaže Vahdet Drino, direktor “Grijanja”.

Napominje da je trenutno na sistemu daljinskog grijanja u Zenici oko 13.000 zadovoljnih korisnika, a otkako su evidentni benefiti novih kotlova i građani imaju isključivo riječi hvale za kvalitetu grijanja svakodnevno dobivaju zahtjeve građana za ponovni povratak na sistem daljinskog grijanja.

Vrlo smo svjesni kako je problem grijanja u Zenici trajao dugi niz godina, zbog čega su građani dobrim dijelom odlučili posegnuti za alternativnim metodama zagrijavanja. Međutim, prekidi u isporuci grijanja i, kako naši građani vole reći, mlaki radijatori od sada su samo ružno sjećanje. Shodno tome, pozivamo građane da se priključe na sistem daljinskog zagrijavanja i uvjere se kako se realiziranjem projekta “Toplane” riješio dugogodišnji problem“, zaključio je direktor Drino.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta izgradnje nove “Toplane” je oko 53 miliona eura, a Grad Zenica je u oktobru 2018. godine iz vlastitog budžeta, bez dodatnih zaduženja, uplatio dio osnivačkog kapitala u iznosu od 4.693.992 KM.

zenica.ba