Decembarski prosjek plate u FBiH 1.046 KM

Prosječna decembarska neto plata u Federaciji BiH (FBiH) prošle godine iznosila je 1.046 KM i nominalno je veća za 2,3 odsto, a realno za 1,5 odsto u odnosu na novembar.

U odnosu na decembar 2020. godine, prosječna plata viša je za 5,3 odsto, dok je realno niža za 1,1 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

U decembru prošle godine, u odnosu na prethodni mjesec, analiza pokazuje da je najveće povećanje prosječne neto plate zabilježeno u finansijskim i djelatnostima osiguranja, i to za 17,6 odsto, dok je broj zaposlenih ostao na istom nivou.

Povećanje prosječne neto plate od 5,3 odsto zabilježeno je i u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima, gdje se broj zaposlenih povećao za 0,1 odsto, prenosi Srna.

U isto vrijeme, najveće smanjenje prosječne neto plate od 3,2 odsto zabilježeno je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu, gdje je broj zaposlenih smanjen za 3,9 odsto.

Smanjenje prosječne neto plate u decembru lani zabilježeno je i u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane (hotelijerstvu i ugostiteljstvu) za jedan odsto, a broj zaposlenih je smanjen za 0,6 odsto.

biznisinfo.ba