Muftijstvo zeničko: Prijem za istaknute zeničke vakife

U Muftijstvu zeničkom danas je priređen svečani prijem za istaknute zeničke vakife, na kojem je Senadu Kruški dodijeljeno priznanje Vakif godine za prošlu godinu.

Senad Kruško, rodom iz džemata Jastrebac, sa 100.000 maraka finansirao je izgradnju dvije munare na novoj džamiji u Nemili.

“Ovo priznanje mi mnogo znači, mene su moji roditelji učili da treba davati, otac mi je govorio, kada zaradiš neku paru nemoj je cijelu nositit kući”, kazao je Senad Kruško.

“Meni je Bog dao nafaku i ja je moram dijeliti”, istakao je Kruško.

Senad Kruško

Priznanje Vakif godine ustanovljeno je kao prigodno sjećanje na šesti februar daleke 1940. godine kada je Hajdar Bajrambašić-Hadžija Mazić, stavio svoj potpis na vakufnamu i na taj način, u ime Allaha, na korist svih ljudi, uvakufio ono što je najvrijednije u njegovom imetku.

Vakufnamom koju je 13. februara ovjerio Sreski šerijatski sud u Zenici, ovaj hair sahibija i jedan od najistaknutijih zeničkih vakifa uvakufio je Hadži Mazića kuću, koja je danas administrativno sjedište Muftijstva zeničkog.

Nastojeći iskazati zahvalnost, ali i podsjetiti muslimane na veliko djelo ovog hair sahibije, u Muftijstvu zeničkom i Medžlisu islamske zajednice Zenica odlučili su različitim sadržajima obilježiti ovaj značajni jubilej.

“Ovaj objekat je vremenom mijenjao vlasnike, da bi 1993. godine bio vraćen islamskoj zajednici i ova kuća do danas služi bosanskim i zeničkim muslimanima”, podsjeća muftija hafiz Mevludin Dizdarević.

Naš cilj je, da se kroz priču o vakifima prisjetimo Hadži Mazića i time pošaljemo poruku svim dobrim ljudima, da ne smijemo zaboraviti njihov hizmet zajednici, te da je istinska vrijednost onaj koji doprinosi zajednici u kojoj živi, napomenuo je muftija Dizdarević.

Deset najistaknutijih vakifa  na području Medžlisa Zenica su: Suad Jašarević, Jasenko Džananović, Besim Begić, Ismet Begić, Fikret Avdić, Edin Beganović, Mustafa Odobašić, Mirsad Čizmo, Suad Kaknjo i Osman Bureković. (Š.B.)