Mještani sela Hrastovac i Slivan ne šalju djecu u školu zbog obustave javnog prijevoza

dav

Od danas mještani kakanjskih sela Hrastovac i Slivan neće slati svoju djecu u osnovnu školu u zenička sela Radinovići i Arnauti, odlučeno je na zboru građana ova dva sela, održanom u subotu uvečer.

Razlog je, kako kažu, bezobrazna i krajnje drska obustava javnog prijevoza Prevoza putnika za ova sela od 15. janura na regionalnoj saobraćajnici Zenica- Hrastovac, koja funkcioniše od 1981. godine. Detalje ovakvog radikalnog poteza saopštit će novinarima i široj javnosti sutra u 11 sati na autobuskoj stanici Studenac u Hrastovcu. Na ovakav potez su se odlučili nakon serije bezuspješnih razgovora sa svima nadležnima u lokalnoj i kantonalnoj vlasti.

Svjesni smo svih mogućih posljedica, ali nama je došlo do grla, vraćeni smo stotinu godina unazad i jednostavno smo primorani na radikalne poteze poput blokade nastave, ali smo spremni i na još radikalnije mjere, čak i po cijenu masovnog iseljenja ili pripajanja susjednoj općini Zenica, sa kojom imamo jedinu putnu komunikaciju i prema kojoj smo orijentisani u zadnjih 80 godina u smislu školovanja i zaposlenja, a u zadnje vrijeme i liječenja“, pojašnjava za RTV Zenica predsjednik ove mjesne zajednice Elvir Kobilica.