Zenica: Posljednji ispraćaj brigadira Asima Šuvalića

Povodom smrti brigadira Asima Šuvalića, ratnog komandanta Samostalnog diverzantskog bataljona iz sastava Trećeg korpusa Armije R BiH, danas je u velikoj sali Grada Zenica održan komemorativni skup u organizaciji boračkih organizacija.

U prisustvu članova porodice rahmetli Asima, rodbine, prijatelja, saboraca i predstavnika boračkih organizacija i udruženja, predstavnika Grada Zenica i Zeničko dobojskog kantona, o ratnom putu Asima Šuvalića, govorili su njegovi saborci, Avdo Spahić, brigadir Jasmin Šarić i general Đemo Merdan.

Asim Šuvalić preminuo je 6. februara u Ankari, Republika Turska, gdje je bio na liječenju, u 61. godini života.

„Asim Šuvalić je živio za ovaj Grad i državu BiH, uvijek je težio donošenju najboljih odluka, sa što manje ljudskih gubitaka“, ukazao je Avdo Spahić.

Brigadir Jasmin Šarić je istakao da se Asim žestoko borio za pravdu, bio je oličenje hrabrosti, poštenja i vrlo izgrađene svijesti o islamu.

„Učio me šta je vjera islam i šta je porodica“, kazao je Šarić.

General Đemal Merdan je podsjetio da je Asima Šuvalića upoznao predratne 1991. godine kada je osnivana Patriotska liga.

„Od tada smo bili nerazdvojni i istinski prijatelji i „po čehri smo znali kakvi smo u tom trenutku“, kazao je Merdan.

Asim Šuvalić je, između ostalog bio komandant 330. Lahke brigade,kao i vojni ataše BIH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dženaza namaz Asimu Šuvaliću bit će obavljena poslije podne namaza u džematu Gornja Zenica,a ukop na mezarju Jelika. (Š.B.)