Povećan broj mlađih pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija

U Službi za zaštitu djece Doma zdravlja Zenica u proteklom periodu povećan je obim pregleda i uglavnom su to djeca koja dolaze sa febrilnim stanjima i imaju simptome respiratornih infekcija.

Povećan je broj oboljele djece od korona virusa, no srećom, kaže pedijatrica Maja Karač, klinička slika nije teška i ne razlikuje se puno od ostalih viroza. “Najčešći simptomi su povišena temperatura, groznica, pojačan sekret iz nosa i kašalj a neka djeca imaju i probavne tegobe kao i osipe po tijelu. Naša preporuka je da se suzdržavamo koliko je moguće velikih okupljanja posebno u zatvorenom prostoru a posebno apel upućujem roditeljima čija djeca imaju neko hronično oboljenje”, kazala je doktorica  Maja Karač, načelnica Službe za zaštitu zdravlja djece.

Doktorica Karač prokomentarisala je i izuzetno loš odziv na redovnu vakcinaciju proteklih godina. “Lako nam se može desiti da se bolesti koje smo do sada mogli prevenirati vakcinacijom ponovo pojave jer imamo izuzetno loš kolektivni imunitet. Nekad roditelji zaborave a ponekad ne dolaze zbog infodemije koja je sada aktuelna, kao i neprovjerenih informacija. Naši pedijatri uvijek stoje na raspolaganju svim roditeljima. Ukoliko imate bilo kakve dileme, strah ili nedoumice svi roditelji mogu doći u našu službu u kojoj će sigurno dobiti tačne i provjerene informacije”, dodala je na kraju pedijatrica Karač. (B.D.)