JU “Dom-porodica” posjetio ambasador Italije Marco Di Ruzza

Javnu ustanovu Dom porodica Zenica danas je posjetio ambasador Republike Italije u BiH, Marco Di Ruzza i predstavnik državne humanitarne organizacije  Circolo Auser Montegrotto Terme iz Padove, Silvio Nardo.

Posjeta je iskorištena za uručenje donacije pomenute organizacije koju su sa ljubavlju prikupili djeca, mladi i njihovi roditelji iz Italije, te sa pismima podrške uputili korisnicima ustanove Dom porodica. Pisma podrške pisana su povodom novogodišnjih praznika.

Uz dobrodošlicu visokim gostima, mladi iz Doma porodice ispričali su svoja iskustva sa boravka u Italiji tokom ljetnjih i zimskih raspusta, a koji se realizuju duži niz godina preko udruženja Luciano Lama.

Italijanski ambasador Marco Di Ruzza je istakao da je Ambasada počašćena što je danas mogla da učestvuje u ovakvom projektu i kako kaže,duboko je dirnut pričama ove djece o iskustvima boravka u Italiji.

„Nadam se dao će projekat, u okviru koje naša djeca tokom zimskog i ljetnjeg raspusta borave u Italiji biti nastavljen nakon što je nastupila dvogodišnja pauza zbog aktuelne situacije sa koronavirusom“, naglasila je Draženka Subašić,direktorica zeničke ustanove.

Na druženju je istaknuto da je Italija u samom vrhu zemalja Evrope po nivou vanjskotrgovinske razmjene sa BiH, te da se prijateljski odnosi dvije zemlje razvijaju decenijama u svim oblastima, od ekonomije i trgovine, do kulture i sporta.(Š.B.)