Košarkašice BiH bi automatski mogle na SP

FOTO: bhrt.ba

Ženska reprezentacija Bjelorusije neće učestvovati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, na turniru u japanskoj Osaki.

U pitanju je selekcija koja je bila u grupi sa Bosnom i Hercegovinom, pa su tako Zmajice ostale bez jednog od tri rivala!

Problem je nastao danas, kad ekipa Bjelorusije nije mogla da odleti u Osaku pošto je ogroman broj članova ekspedicije bio pozitivan na korona virus.

“Veliki broj sportista i stručnog osoblja je neposredno pred polazak zaražen korona virusom, a osim što su članovi tima kontakti prvog nivoa, neki drugi igrači su pokazali simptome na aerodromu, što je praktično onemogućilo učešće na turniru. Obzirom na karantinska ograničenja u Japanu, u ovakvim uslovima, a i u cilju sprječavanja ugrožavanja zdravlja preostalih članova tima, koji su imali veoma dug let za Osaku, BSE je zajedno sa Ministarstvom sporta i turizma donio tešku odluku”, saopćeno je iz Bjelorusije.

Zmajice su upravo protiv Bjelorusije trebale igrati meč prvog kola 10. februara, a u našoj grupi još su Kanada i Japan.

Tri najbolje selekcije iz grupe idu na Svjetsko prvenstvo u Australiju, a sada ostaje da sačekamo da se oglasi FIBA i vidimo da li ovo znači da je BiH već na Mundobasketu…

Podsjetimo, reprezentacija BiH danas će otputovati u Osaku na ovaj turnir.

SCsport