Zbog cijena struje poslodavci iz Federacije BiH najavili mogućnost otpuštanja radnika

FOTO: akta.ba

Kompanijama u Federaciji BiH posljednjih dana stižu ugovori o snabdijevanju električnom energijom s bitno izmijenjenim sadržajem u odnosu na prošlu godinu.

Kazali su ovo iz Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH te dodali kako Elektroprivreda Bosne i Hercegovine od kompanija traži da do 20. u mjesecu najave koliko će električne energije potrošiti u narednom mjesecu.

“Za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju električne energije od najavljene, kompanije će plaćati penale po tržišnim cijenama. Također, u slučaju bilo kakvog kvara ili zaustavljanja pogona Elektroprivrede BiH, ovo javno preduzeće će nabavljati električnu energiju po berzanskim cijenama, a sve troškove nabavke i prijenosa snosile bi kompanije. Zbog toga cijena električne energije za kompanije ne bi bila viša za 20, nego za 50 posto”, upozorili su iz Udruženja poslodavaca u FBiH.

Kažu kako se ovdje radi o pravnom nasilju, ali i o kršenju zakona i derogiranju odluka zastupnika i delegata u oba doma Parlamenta FBiH. Navode i kako Elektroprivreda BiH odbija da nastavi isporučivati električnu energiju kompaniji ArcelorMittal iz Zenice.

“U isto vrijeme je Elektroprivreda HZHB, koja je također u vlasništvu FBiH, kao i Elektroprivreda BiH, svojim potrošačima uručila fakture za električnu energiju za januar po istim cijenama i istim uvjetima koji su važili u prošloj godini. Novi ugovori, koji važe od 1. februara ove godine, su u potpunosti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH”, kažu poslodavci.

Zbog svega navedenog, Upravni odbor Udruženja poslodavaca traži hitnu smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, a donijeli su i odluku o isključivanju Elektroprivrede BiH iz Udruženja poslodavaca FBiH.

“Ogromna većina članica UPFBiH, koje su dobile takve ugovore od Elektroprivrede BiH, se odlučila potražiti pravnu zaštitu pojedinačnim ili kolektivnim tužbama protiv EPBiH. UO UPFBiH traži održavanje hitne vanredne sjednice Vlade FBiH o temi postupanja Elektroprivrede BiH u vezi sa cijenama električne energije za privredu, na koju će biti pozvani i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH. Ukoliko Vlada FBiH odbije prijedlog UPFBiH, smatrat ćemo je saučesnikom u pravnom nasilju koje provodi Elektroprivreda BiH. UPFBiH će pripremiti i uputiti prijavu protiv EPBiH Konkurencijskom vijeću BiH zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu”, saopštili su poslodavci.

UO UPFBiH će tražiti i autentično tumačenje Parlamenta FBiH za Član 16. a) Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH te se obratiti predsjedavajućim oba doma Parlamenta BiH. Također, od nadležnih institucija će hitno tražiti neophodne izmjene propisa kojima se regulišu zatvaranja pojedinih blokova termoelektrana, kako bi se omogućilo njihovo privremeno stavljanje u funkciju ukoliko se ukaže potreba.

“Ukoliko sve pobrojane aktivnosti ne daju konkretne rezultate, UPFBIH će razmotriti pitanje obustave proizvodnje u kompanijama u FBiH. Članice i UO UPFBiH mole građane za razumijevanje, jer će zbog ponašanja EPBiH i Vlade FBiH poslodavci biti prinuđeni bitno povećati cijene proizvoda, smanjiti plate zaposlenicima, a zbog zatvaranja određenih pogona jedan dio radnika će ostati bez posla”, zaključili su.

Klix.ba