Udruženje privatnih predškolskih ustanova na području ZDK: Saopćenje za javnost

Udruženje privatnih predškolskih ustanova na području Zeničko-dobojskog kantona, ovim putem želi da obavijesti javnost o trenutnoj situaciji kojom su pogođene privatne predškolske ustanove.

Uslijed povećanja troškova hrane, struje, vode, dezinfekcijskih materijala i potrebe za povećanjem platežne moći ustanova i  nepostojanja podrške vlasti,  privatne predškolske ustanove su bile ili će biti  prinuđene  da u što skorijem roku  povise cijenu usluge za minimalno 5 – 10% kako ne bi došlo do pada kvaliteta usluge ili obustave rada određenih predškolskih ustanova.

Podsjećanja radi, privatne predškolske ustanove zapošljavaju veliki broj radnika te pružaju uslugu cjelovitog razvojnog programa  za više od 70%  djece koja pohađaju predškolske ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ovim putem apelujemo na nivoe vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu  da po uzoru na druge kantone, koji sufinansiraju rad privatnih predškolskih ustanova , pomognu roditeljima u subvenciji ili direktno privatnim ustanovama kako ne bi došlo do kolapsa ove privredne grane.

Napominjemo da bi zatvaranje privatnih predškolskih ustanova imalo dalekosežne posljedice kako na njih same tako i na cijelo građanstvo koje je u potrebi za ovim vidom usluga.

Vrijeme je da se primarne potrebe društva stave na prvo mjesto!!!

S poštovanjem,

Udruženje privatnih predškolskih ustanova Zeničko-dobojskog kantona