ZENICA: Na Pravnom fakultetu održana panel-diskusija o Danu sjećanja na žrtve holokausta

Stradanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu kao rezultat državnog fašističkog projekta se nikada nikome više nije smjelo desiti. Desilo se nažalost pola stoljeća poslije u BiH i zato se upravo na teritoriji ove države mora odavati počast svim nevinim žrtvama, ali i njihovim spasiteljima, kakvih je Zenica itekako imala, poruke su panel-diskusije održane online danas na Katedri za državu i pravo Pravnog fakulteta u Zenici u povodu obilježavanja sutrašenjeg datuma koji je UN proglasio Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta. 

Tradicionalno obilježavamo ovaj dan, zadnjih godina u novim pandemijskim okolnostima, a ranije u saradnji sa jevrejskim zajednicama Zenice i BiH. Ipak raduje me činjenica da je jedan od učesnika naše panel-diskusije Dan sjećanja na žrtve holokausta i publicista Rejhan Prohić”, kaže šef Katedre za državu i pravo prof. Osman Drino.

On je iz porodice Prohić iz Gračanice koja je posljednja dobitnica „Povelje Izraela“ čime je stekla status „Porodice pravednih“  zbog toga što je tokom cijelog Drugog svjetskog rata skrivala jevrejsku djevojčicu Nadu, koja je poslije otišla živjeti u Australiji, a porodica je nakon rekonstrukcija i brojnih potvrda zasluženo dobila taj status“, ističe prof.dr. Osman Drino, šef Katedre za državu i pravo Pravnog fakulteta UNZE.

Radilo se o ciljanom državnom projektu istrebljenja jednog naroda, kao što se pola stoljeća poslije desilo i na teritoriju BiH. Najbolnije je to što određene političke strukture ne priznaju genocid i presudu Međunarodnog suda u Hagu, ali to ne znači da mi ne trebamo odavati počast nevinim žrtvama i holokausta i genocida”, smatra profesor Ajdin Husejnspahić, koji je tokom današnje panel-diskusije govorio, između ostalog o stradanju zeničkih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. Malo je poznato, kaže da je Zeničanin Husejinbeg Kulenović spašavao dvije jevrejske porodice u Zenici, od toga je jedna bila Libling iz kuće na Kamenom mostu, zbog čega je osuđen i smaknut 1945. godine u Jasenovcu. Ima još ljudi koji zaslužuju nagradu potvrdnika poruka je poslana danas iz Zenice.

Poruka iz Zenice koja ovaj put ide prema bosanskohercegovačkoj javnosti je da su Jevreji narod Bosne i Hercegovine još od 15. vijeka da su ovdje imali mjesta još kada ih je Evropa progonila i kada su protiv Jevreja razni montirani procesi Bosna je kao dio Osmanskog carstva otvorila im vrata“, podsjetio je vanr.prof.dr Ajdin Huseinspahić sa Katedre za državu i pravo PF koja je organizator današnje online panel-diskusije.

Asistentica na ovim predmetima na zeničkom pravu i moderatorica današnje diskusije posvećene žrtvama holokausta napomenula je da je Crvena armija 27. januara 1945. godine oslobodila 7.500 zatočenika i zatočenica u logoru u Aušvicu.

Govoriti o žrtvama mnogo godina poslije je iz ove perspektive izuzetno teško. Nažalost, oni koji su preživjeli holokaust umiru i nemam sada svjedoke koje mogu govoriti o tim stradanjima, ali imamo preživjele svjedoke koji mogu govoriti o genocidu u Srebrenici koji se desio 50 godina poslije. Zbog toga mladim ljudima u ovoj državi zaista treba biti za nauk da se ovakve stvari nikada više ne smiju dogoditi. Trebamo odati počast žrtvama holokausta nad Jevrejima i genocida nad Bošnjacima, ne zaboravljajući vrlo važan domen tih stradanja, a to je prevencija“, zaključila je Luković. (A. Huskić)