Udruženje “Kreativci” iz Zenice promovisali projekat „CreaCubity“

FOTO: Zenicainfo.ba

U Muzeju grada Zenice održana je centralna promocija projekta „CreaCubity“. „CreaCubity“ je projekat koji je započet 2018. godine u sklopu kulturalnih razmjena, a kojeg finansira Američka ambasada.

U ovom trenutku, obzirom na pandemijske uvjete, radimo projekat gdje su američki umjetnici poslali svoje performanse u video verziji koje mi predstavljamo na svojoj kocki koju smo napravili za ovaj projekat. Sinhronizovano na tri strane produciramo video uratke“, kazao je za naš portal Senad Muslić, predsjednik skupštine Udruženja “Kreativci”.

Instalacija se postavlja u javnom prostoru u obliku kocke na čijim se stranama sinhronizovano prikazuju video instalacije ili video performansi američkih umjetnika čiji radovi konceptualiziraju teme osnaživanja društvene, rasne, rodne i spolne jednakosti.

Trenutno radimo u Zenici i Sarajevu i do sada smo imali 32 prezentacije. Naša je ambicija da u narednim fazama predstavimo ovaj projekat u još nekim gradovima u Bosni i Hercegovini, a da li će to biti uspješno znat ćemo vrlo brzo jer smo u fazi pisanja projekta za naredni javni poziv koji raspisuje Američka ambasada“, ističe Muslić.

U osnovi Udruženja „Kreativci“ je cilj da mlade ljude podstaknu na razvijanje sopstvenih, ali i grupnih ideja, te da u tome imaju slobodu. Tako su i kroz ovaj projekat pokušali da mladima predstave ono što rade njihovi vršnjaci u drugim državama. Uz kocku na kojoj se prezentiraju video uradci, “Kreativci” su napravili i letak na kojem je ukratko prezentirano šta svaki od umjetnika pokazuje na video instalacijama. Napominju da sve štampane materijale rade na recikliranom materijalu iz odgovornosti prema ekologiji. (A. K.)