Početak drugog polugodišta u ZDK odgođen za sedam dana

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, na preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, donijelo je odluku da se početak nastave u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu prolongira za sedam dana.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da bi se učenici u školske klupe trebali vratiti 31. januara, a nastava će se nadoknaditi u mjesecu junu. Naglasio je da je evidentan porast broja oboljelih nastavnika, osoblja ali i učenika.

-Primjetan je veći broj zaraženih i u izolaciji i bojimo se da bi eventualnim ranijim ulaskom u škole moglo doći do eksplozije broja oboljelih, tako da smo se nakon razgovora sa kolegama iz Kriznog štaba opredijelili za prolongiranje početka nastave – rekao je Kozlić.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić rekao je da je mjera predložena prevashodno radi zaštite najugroženijih kategorija, posebno starih osoba, jer djeca i odrasli lakše podnose novi omikron soj virusa koji ima značajno blažu sliku.

Pratiti ćemo epidemiološku situaciju i ako dođe do pogoršanja možda ćemo nastavu prolongirati još neko vrijeme, jer smo mišljenja da je to bolja solucija od uvođenja online nastave – rekao je Jupić.

Press služba

foto:rtvze-arhiva