Otežano poslovanje zeničkih taksista

Gradska uprava Zenice je, na osnovu ranijeg Javnog poziva, ovih dana objavila konačnu rang listu rasporeda taksi vozila na slobodna taksi stajališna mjesta na području Grada Zenica za 2022. godinu.

„Sam Javni poziv bio je zaista transparentan i pošten“, kaže Fikret Halač, član Upravnog odbora Udruženja taksista Zenice, napominjući da se stalno nešto čini kako bi se ova oblast uredila, kao i rad taksista u Zenici, koji uprkos tome i dalje imaju dosta teškoća.

„Mi godinama kuburimo sa istim problemima i stvarno nas je previše, jer u Zenici  sada radi 163 taksi vozača, a uz to usljed demografskih promjena sve je manje stanovnika, automobila je sve više i prema nekim podacima u gradu ih je više za 20.000 u odnosu na stanje prije 10 godina, a sve to čini da je promet putnika taksi vozilima sada znatno manji, pa mi jedva preživljavamo i sastavljamo kraj s krajem, te nas je nekoliko taksista i napuistilo i otišlo vani da radi“, ističe Fikret Halač, zenički taksista, koji se ovim pozivom bavi već 20 godina na zeničkim ulicama.

„Slabo posla imamo, bilo je nešto malo više oko Nove godine, kada je dijaspora bila u gradu, al već se sve vratilo na staro stanje i što se pazara tiče mi smo opet na koljenima“, naglašava Fikret Halač, član Upravnog odbora Udruženja taksista Zenice, ističući da i gorivo stalno poskupljuje i da jutros već 2,5 marke košta litar, a da im Fedrelna Vlada najavljuje neke nove obaveze. (V.J.)