dr. Drljević: Flurona se pojavila zbog slabije procijepljenosti protiv sezonske gripe

Flurona se kao paralelna infekcija s dva virusa pojavila ove zime prvenstveno zato što je mnogo manji broj ljudi u odnosu na prošlu sezonu vakcinisan protiv gripe.

Ova udružena infekcija Covidom-19 i virusom H3N2 međutim ne treba da stvara veliku bojazan, jer ne postoji opasnost od obolijevanja većeg broja ljudi, posebno ne onih koji su vakcinisani, smatra prim. dr Ednan Drljević, infektolog.

Zanimljivo je i da se nije moguće testirati paralelno na oba virusa osim u Banjoj Luci. Kod nas nisu još obezbjeđeni takvi testovi, što ne znači da ih nije moguće raditi.

„Mogu se poslati uzorci na gripu iz manjih mjesta, znaju to u Zeničko-dobojskom kantonu. Dakle i domovi zdravlja i intenzivne njege mogu poslati PCR uzorke, i na Covid i na gripu, te tako saznati da li se radi o toj koinfekciji“, ističe dr. Drljević.

Činjenica je da kod udružene infekcije, dakle virusima Covid-19 i H3N2, odnosno Flurone, klinička slika može biti teža u odnosu na zarazu korona ili gripom, ali bez ozbiljnijih komplikacija.

„Kod Covid-a je najveći problem akutno zatajanje pluća, a kod infekcije ovog tipa – imunokompromitirajućih se to ipak rjeđe dešava. Flurona kao paralelna infekcija nosi sa sobom težu kliničku sliku, ali ne mora značiti, ne treba da brinemo posebno zato što od ove infekcije ne bi trebalo da oboli veći ljudi“, dodaje prim. dr Ednan Drljević, infektolog.

Ova koinfekcija se pojavila ove zime, smatra, zbog lošije provakcinisanosti stanovništva protiv sezonske gripe.

Dobro poznate mjere s početka pandemije: maska, pranje ruku i distanca su i dalje najbolja prevencija za oba virusa odnosno za ovu duplu infekciju fluronu posebno za nevakcinisane osobe.

(A.H.)