Stabilna situacija u bolnicama u Tešnju i Zenici, nagli skok broja zaraženih u Usori

Kantonalna bolnica Zenica, nakon božićnih i novogodišnjih praznika, za sada ne bilježi povećan broj hospitalizacija usljed zaraze koronavirusom – potvrdio je Feni direktor te ustanove Rasim Skomorac.

On ne isključuje mogućnost da će u narednim danima doći do povećanog broja zaraženih te posljedično tome i hospitalizacija.

“Još uvijek nema povećanja broja hospitalizovanih pacijenata zaraženih Covidom-19, mada se može očekivati da će u narednim danima biti više zaraženih i hospitalizovanih zbog masovnih okupljanja u našem gradu, ali i odlaska naših sugrađana u druga mjesta gdje je bilo masovnih okupljanja. Trenutno imamo 33 hospitalizovana Covid-pozitivna pacijenta, od kojih je osam na Odjelu intenzivne njege. Jedan je pacijent nažalost u zadnja 24 sata preminuo, a imali smo šest novoprimljenih pacijenata od kojih je troje vakcinisano”, ističe Skomorac.

Hospitalizacija zbog sezonske gripe, dodaje, za sada nema, ali ističe kako su za sve zaposlenike KBZ-a bili osigurali vakcinaciju i protiv sezonske gripe.

“Anketirali smo zaposlene te osigurali vakcinu, koju je primilo nešto manje od 200 zaposlenih”, kaže Skomorac, a zenička bolnica ima oko 1.800 zaposlenih.

Što se tiče Covid-pozitivnih pacijenata, situacija je zasad stabilna i u Općoj bolnici Tešanj, koja ima samo deset hospitaliziranih pacijenata.

“Pred Novu godinu imali smo samo četiri pacijenta, što je bilo najmanje nakon dugog perioda borbe s Covidom. Međutim, nema mjesta opuštanju. Podatak da smo u Domu zdravlja Usora, koja dnevno registruje 4-5 novozaraženih osoba, trećeg dana januara imali čak 40 novootkrivenih zaraza, svakako je alarmantan. Sretna je okolnost da se ne radi o težoj kliničkoj slici zaraženih osoba pa nije bilo potrebe za njihovom hospitalizacijom, ali moramo biti oprezni. Pogotovo što je čak 90 posto testiranih bilo i zaraženo”, upozorava direktor JZU Opća bolnica Tešanj Omer Bedak.

Smatra kako je to posljedica nepridržavanja epidemioloških mjera te vjerovatno ulaska i omikron soja. Omikron soj, napominje on, oni ne mogu izolovati u svojoj laboratoriji.

Nešto je bolja situacija u samom Tešnju, gdje, dodaje Bedak, dnevno bilježe 15-ak novozaraženih, ali je i njihova klinička slika blaža pa nema potrebe za hospitalizacijom.

“U proteklim danima, nakon Nove godine, imali smo samo jednog pacijenta koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom”, ističe Bedak.

Hospitalizovanih zbog zaraze sezonskom gripom, napominje, nema ni u tešanjskoj bolnici, ali to ne znači da sezonske gripe nema.

FENA