Deseti Zenica Meetup protekao u znaku uspješnih priča zeničke dijaspore

Deseti Zenica Meetup održan je 21.decembra, a preko dva i pol sata efektivnog rada, druženja i razgovora prošla su kao u trenu.

U  uvodnom obraćanju u ime domaćina, Safet Kubat izvijestio je prisutne o proteklim aktivnostima, podršci mladog para Buro u vidu kupovine domaćih proizvoda, o otvorenoj IT firmi, kao i novim radnim mjestima. Potom je uslijedilo predstavljanje novih članova zeničke Meetup porodice čije su priče bile u fokusu ovog sastanka.

Svojim prisustvom na Meetup-u obradovala nas je jedna od najuspješnijih Zeničanki, Anida Šabanović – Powel, direktorica jedne od najvećih banaka u Detroitu. Anida nam je ispričala kako je tekao njen put od šesnaestogodišnjakinje koja je napustila Zenicu, do direktorice državne banke.

Pored toga, predstavila tri projekta na kojima trenutno radi, a to su muzej za djecu, koji je nedavno otvoren, platforma unutar njene banke, te Bosanski kulturni centar čiju je gradnju najavila uskoro.

Svojim prisustvom Anida je izrazila podršku, te ukazala na to šta bi voljela da se priča o Zenici i poslala sjajne poruke. Poslije Anide, virtuelno smo se iz Amerike prebacili u Japan. Elma Kablar i Safet Kubat sa prisutnima su podijelili detalje organizacije prve zeničke trail trke, koji su naredni koraci, te kako podržati realizaciju trke.

Tema ovog Meetup-a ponovo je bilo aerozagađenj3e te je dogovoreno da se prenesu znanja i primjeri dobre prakse iz Austrije, kao moguća rješenja ovog problema. Pored toga, na ovom sastanku razgovaralo se o solarnim panelima, organskoj proizvodnji, ali i konkretnim rješenjima pravedne tranzicije.

Tok razgovora iz Japana, preselio je u njemački Ulm gdje smo dobili konkretne prijedloge za realizaciju projekata iz domena organske proizvodnje, ali i incijativu za crowfunding kampanju pod nazivom “Jedan čovjek, jedna eko klupa”.

Iz Ulma virtuelno smo otišli u Austriju, gdje smo dogovorili da firma naše Ene bude jedna od partnera pri formiranju buduće IT Akademije.

Deseti sastanak završio je uz pozitivnu energiju i novogodišnje želje .

Sljedeći Meetup će biti u znaku izvještavanja o realizovanim aktivnostima, ali i portofolije i planova za narednu godinu. Do tada razmislite šta Zenica želi i može da ponudi, i kako Vi možete pomoći u njenom napretku, pa nam se pridružite na narednom Meetup-u!

Izvor: www.i-platform.ch/bhs