Potvrđena optužnica protiv bivšeg rektora UNZE i bivšeg premijera ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg rektora Univerziteta u Zenici Damira Kukića, Alaudina Brkića, Nedžada Polića i Ilhana Bušatlića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužnicu protiv navedenih podiglo je 7. decembra, a ona je u cijelosti potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici, sredinom ovog mjeseca, a navedeni se prema optužnici terete za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da su Kukić i Brkić zajednički i odgovorno u toku 2017. i 2018. godine s namjerom da povrijede prava drugog onemogućili napredovanje H. B. u više zvanje te time prouzrokovali težu povredu njegovog prava, kao i povredu prava K. M. kojem su onemogućili zasnivanje radnog odnosa u zvanje asistent.

Kukić je u svojstvu dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i nanošenja štete drugom iskoristio službena ovlaštenja , u periodu od 24.10.2014. do 04.12.2015. godine dodatno bio angažovan kao profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru radi održavanja predmeta Tisak II i TV II, Tisak III, Mediji i politika, Elektronički mediji, Javnost i javno mišljenje, Teorije masovnog komuniciranja, kao i redovnih i vanrednih ispita u ispitnim rokovima. Njegov dodatni angažman bio je odobren Odlukama Senata van radnog vremena što je suprotno onoga što je radio te je odlaske u Mostar pravdao “Sp” (službenim putovanjima) čime je pribavio korist od 1.478,86 KM. Prema optužnici praksu je nastavio i od 22.01.2016. do 07.06.2017. godine kada je ostvario korist od 1.505,53 KM.

U svojstvu rektora UNZE s namjerom pribavljanja protupravne koristi za sebe i nanošenja štete drugom nastavio je angažman na Filozofskom fakultetu SUM od 20.10.2017. do 06.12.2018. godine gdje je predavao određene predmete u vrijeme radnog vremena na UNZE te neke odlaske naplaćivao kao “Sp” čime je ostvario korist od 1.316,79 KM. Dana 14. juna Kukić je u 10.30 sati i 13 sati održao predavanje u Mostaru kao nositelj kolegija, a za isti dan je otvorio i putni nalog za službeno putovanje Zenica – Split – Zenica gdje je kao odlazak naveo godišnjicu Sveučilišta u Splitu koja je bila 15. juna, nakon čega je naplatio dvije dnevnice u inostranstvu od čega jedna nezakonita u iznosu od 110 KM jer je 14. juna održao predavanje u Mostaru.

Kukić je u periodu od 20. oktobra 2017. godine do 25. marta 2019. godine s namjerom pribavljanja koristi drugome iskoristio službena ovlaštenja suprotno odredbama Statua UNZE angažovao penzionisanog profesora Sveučilišta u Mostaru Slavu Kukića za izvođenje nastavnog procesa s kojim je zaključio više Ugovora o realizaciji nastave, bez raspisivanja konkursa, bez izbora u akademska zvanja na UNZE, s ukupnim fondom sati za predavanja, maksimalnom utvrđenom normom, iako po Statutu osobe mogu biti angažovane na maksimalno 30 posto utvrđene norme.

Nadalje u optužnici Brkić, Polić i Bušatlić su u periodu od 2017. do 2019. godine s namjerom pribavljanja koristi za sebe i drugog postupili suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju ZDK tako što je Brkić pribavio sebi korist u vidu dodatnog angažovanja na drugoj visokoškolskoj ustanovi u Mostaru bez prethodnog odobrenja Senata, a Bušatlić je pribavio korist Brkiću u vidu retroaktivnog pribavljanja navedenog odobrenja, odnosno, prikrivanja neregularnosti dodatnog angažmana.

U optužnici se navodi i da je Polić na sličan način pribavio korist Brkiću u vidu omogućavanja retroaktivnog pribavljanja odobrenja, odnosno, prikrivanja neregularnog radnog angažmana na drugoj visokoškolskoj ustanovi.

Brkić se tereti i da je od 04. marta 2019. do 13. septembra 2019. godine iskoristio službena ovlaštenja s namjerom da pribavi protupravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od 918,46 KM.

Iz Tužilaštva napominju da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, a čitava optužnica je dostupna na ovom linku.